Priit Harik • 17 aprill 2001

Metsakonsultandid töötavad topeltagentidena

Eestis on palju kogemata-metsaomanikke. Varade tagastamise käigus on esivanematelt ära võetud maad uuesti õigete omanike kätte sattunud ? mõnikord põlv või paar noorematele pärijatele.

Kellel rohkem õnne, saavad tagasi kuuse- või männimetsa. Sagedamini aga ollakse ühtäkki raieküpse lepametsa omanik, mis aastakümnete jooksul karjamaade asemele kasvanud.

Metsakonsultandid on vallas teadjamehed, kes metsaomanikule head nõu peaksid andma. Lisaks keskkonnateenistusele teenivad paljud konsultandid aga ka erafirmades, neid nõuga aidates. Järjest sagedasemad on juhtumid, kus mõni päev pärast metsakonsultandiga oma plaanide arutamist ilmuvad omaniku juurde puidufirmad, kes lahkesti on nõus metsa majandama hakkama või hoopis teevad ahvatleva hinnaga pakkumised kogu metsa ja maa ostmiseks. Topeltagendid teevad oma tööd. Väheste teadmistega metsaomanik tõttab segaduses loomulikult valda konsultandi jutule, kes sõbralikult saabunud pakkumised mõistlikuks hindab ja metsaomanikule selgeks teeb, et ei ole mõtet ise punnitama hakata ja nii head koostööpakkumised tuleb ära kasutada.

Osa metsakonsultante on nii jultunud, et ei varjagi oma seoseid puidufirmadega ning avalik saladus on nende ?hinnakiri?, mille tasumisel võib ükskõik kes vallas asuvate kinnistute kohta detailset informatsiooni saada.

Patust pole puhtad ka kinnistusameti ja maakatastri töötajad. Info kohe-kohe erastatava kinnistu kohta lekib kiirelt huvilistele ja ärimehed saavad signaali turule jõudvast suutäiest.

Lääne-Virumaa metsaomanikuni jõudsid esimesed äripartnerite pakkumised enne seda, kui ta sai ametliku paberi omanikuõiguste kohta.

Selliste kiirpakkumiste taga on tihti ka pettuseskeem, mille lõpuni mängimise korral jääb heausklik või ka rahaahne metsaomanik ilma oma varast, firma aga on leidnud metsa lagastama ?volitatud isiku?, kes igapäevast elatist hoopis prügikaste sorteerides teenib. Süüdistada pole kedagi ? kõige vähem nutikat topeltagenti, kes juba järgmisi abivajajaid nõustab.

Hetkel kuum