Ülar Lauk • 11. oktoober 2001 kell 10:13

Telia suurendab osalust Venemaa mobiilsideäris

Rootsi telekommunikatsioonifirma Telia tahab suurendada oma osa ülevenemaalises mobiilsideprojektis MegaFon, teatas Moskvas Telia juht Marianne Nivert. Analüütikute arvates võib aktsiaid müüa soome operaator Sonera, mis elab üle finantsraskusi, kirjutab Vedomosti.

Niverti sõnul suurendab Telia võimaluse korral oma paketti kompaniis Severo-Zapadnõi GSM (Loode GSM), mis realiseerib projekti MegaFon, esimesel võimalusel.

Telia valdab otseselt 8,1 protsenti Loode GSMi aktsiatest, lisaks on tal osalus First National Holdingus, mis valdab 85 protsenti Telekominvesti aktsiatest, millel on omakorda 31,3 protsentine osalus Megafonis.

Soneral on Loode GSMis 26 protsenti aktsiatest.

Üks Telia tippmänedzhere kinnitas, et kompanii vaatleb võimalust omandada Sonera mõningaid aktivaid peamiselt Baltikumis ja Ida-Euroopas. Varem peeti üheks võimalikuks stsenaariumiks Telia ja Sonera ühinemist, nüüd selgub, et Telia ei ole sellest huvitatud Soome operaatori finantsraskuste tõttu. Küll on Telia huvitatud Sonera atraktiivsemate aktivate ostmisest.

Allias Telias teatas, et lähikuudel telekommunikatsioonifirmade aktsiad jätkavad langust ja nad ootavad tõenäoliselt soodsat hetke. Soneralt kommentaare tema osaluse müügi kohta Loode GSMis Vedomostil eile saada ei õnnestunud.

Loode GSM asutajate hulgas oli 1993 kolm skandinaavia operaatorit, kusjuures Sonera sai kõige suurema paketi (23,52%). Telenor müüs oma osaluse eelmisel suvel 44 mln dollari eest.

Analüütikute arvates on soomlaste poolt aktsiate müümine kõige tõenäolisem edasiste sündmuste variant.

<#Vedomosti=http://www.vedomosti.ru/stories/2001/10/11-43-02.html>

Hetkel kuum