Tõnis Oja • 14. oktoober 2001 kell 22:00

USA on tõenäoliselt majanduskriisis

Dollari kurss tegi möödunud nädalal läbi suurima nädalase tõusu alates maist tänu aktsiahindade rallile terrorirünnakueelsel ajal. Eurost, jeenist ja veel neljast suuremast valuutast koosneva korvi suhtes tugevnes dollar möödunud nädala jooksul 1,2. Viimati tegi Ühendriikide valuuta nädalaga nii kiire tõusu 25. maiga lõppenud nädalal.

See nädal dollarile tõenäoliselt nii roosiline ei ole. Septembris langes jaemüük 2,4, mis on kolm korda rohkem, kui varem prognoositi. Tulemus näitab, et ameeriklaste tarbimisaktiivsus on terrorirünnaku järgsel perioodil kõvasti kahanenud ning maailma suurim majandus läks kolmandas kvartalis langusesse. Uudisteagentuuri Bloomberg poolt läbi viidud küsitluse järgi langeb SKT kolmandas kvartalis 0,6 ning viimases kvartalis 1. Kui ennustused peavad paika, on USA majanduskriisis.

Hetkel kuum