Ülo Toomsalu • 18. oktoober 2001 kell 6:06

Eesti pääses terroristide rahapesu mustast nimekirjast

Terroriorganisatsioonide rahaülekannete piiramist arutanud Euroopa Liidu rahandus- ja justiitsministrid ei loe Eestit rahapesu musta nimekirja kuuluvaks riigiks, mistõttu ei laiene Eestile ka erijärelevalve tehtavate rahatehingute osas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Luksemburgis üleeile toimunud rahandus- ja justiitsministrite nõupidamisel kanti musta nimekirja 19 riiki, mille puhul kahtlustatakse, et sealsed pangad aitavad kaasa rahapesule või ei tee koostööd selle tõkestamiseks. Nimekirja sattusid näiteks ka Venemaa, Ukraina ja Ungari.

Nimekirja koostanud Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF) toob esile Eesti hästi koostatud seadusi rahapesu tõkestamisel ning Euroopa Liidu rahapesu piirava konventsiooniga liitumist.

Samas märgib FATF, et Eesti oht on Venemaa lähedus, mis loob soodsa pinnase rahapesuks, kuna Venemaaga toimub hulgaliselt rahaülekandeid. Ka märgitakse Eesti kehva suutlikkust vajaduse korral arveid külmutada või reageerida kiiresti rahapesujuhtumitele.

Justiitsminister Märt Rask lausus, et mustade nimekirjade koostamine tuleneb 11. septembril USA vastu korraldatud terrorirünnakutest. ?Et Eestit mustas nimekirjas pole on loomulikult hea, kuid selles on teeneid meil endil,? sõnas Rask. ?Eesti on esimesi riike, kes on kirjutanud alla ja ratifitseerinud kõik rahvusvahelise õigusaktid, mis suunavad riigid rahapesu tõkestavale koostööle. Samuti on Eesti rahapesu tõkestavad seadusesätted novaatorlikud võrreldes vanade rahakeskustega, olgu ta·?veits või mistahes muu riik.?

Hetkel kuum