ONOFFi rünnak elektroonikaturul jäi kardetust nõrgemaks

Andres Kärssin 23. oktoober 2001, 00:00

Elektroonikakaupluste keti Expert juhatuse esimehe Aivar Kuninga sõnul pole BIG Elektroonika ära ostnud ONOFFi esinduskaupluse avamine turul midagi suurt muutnud. ?Sisuliselt üks asendas teist, BIG oli meile suurem konkurent kui ONOFF,? tõdes ta.

Kuningas ütles, et BIGi tegevuse lõpetamisel vabanes turuosa, millest said endale juurde Expert, PlussMiinus Elektroonika ja ka teised.

Pool aastat tagasi prognoosis Kuningas ONOFFi poe avamise eel konkurentsi tihenemist ning hinnasõja algust. ?Arvestades nende tausta ? Rootsi suurim kett ? arvasime, et tuleb hinnasõda, ning valmistusime selleks,? rääkis ta. ?Kuid nad pole nii töötanud, nagu arvasime, pole see, kelleks neid pidasime.?

Toonasete ONOFFi avamiseelsete järjekordade ja inimväärikust minetava trügimisvõistluse ja praeguse poepildi kontrasti kommenteerides ütles Eesti suurima kodumasinaid müüva jaeketi PlussMiinus Elektroonika tegevdirektor Jaan Koppel, et kui konkurendi pood tundub ostjatest tühi olevat, siis on see tegelikult kõigil nii, kuna inimesi kutsutakse üles säästma. ?Alates USA sündmustest on mõju näha,? lisas ta.

Koppeli sõnul on tänavu müük eri kuudel olnud väga hüplik, turumaht peaks tema hinnangul jääma mullusele tasemele. Koduelektroonikaturu aastane käive oli Eestis hinnanguliselt miljard krooni.

Varem BIG Elektroonika Tallinna kaupluse juhataja ning praegu ONOFFi tootejuhina töötava Jan Andre sõnul ei saa öelda, et ONOFFi kaupluse avamine oleks turul midagi olulist muutnud ? tegija lihtsalt vahetus, mitte ei lisandunud kedagi uut.

?Kindlasti võtame Tallinna turult praegu rohkem raha ära kui varem,? ütles Andre. ?Meie puhul on kindlasti turg kasvav ? müüme ühe poega rohkem kui endise kolme poega,? lisas ta, jäädes nii erinevale seisukohale kui eelnevad küsitletud nii ONOFFi kui ka kogu turu arengu hindamisel.

Andre lausus, et kevad ja suvi on kauplusel hästi läinud ning vaid sügisel pole tulemus päris oodatule vastanud.

Madalaid hindu lubanud ONOFFi tulek ei toonud Andre sõnul kaasa hinnakonkurentsi. ?Tegime agressiivse avamiskampaania, aga seda teevad kõik, kes poe avavad,? lausus ta, lisades, et turul on veel praegugi vaba ruumi. ?Soomes on olukord teine, seal on hinnasõda.? Andre sõnul pole ONOFF maha matnud algselt väljahõigatud plaani saada Tallinnas turuliidriks. ?Samas ühe poega see kindlasti ei õnnestu,? lisas ta. Väljapoole Tallinna ONOFF lähitulevikus laieneda ei kavatse.

Varasemates usutluses on ONOFFi tegevdirektor Tuula Aistikainen pidanud ettevõtte suurimateks konkurentideks PlussMiinus Elektroonikat ja endise BIG Elektroonikaga turul teist-kolmandat kohta jaganud Experti. Samas oleks mulluseid majandustulemusi võrreldes teise koha nominent hoopiski Kodumasinate-keti omanik Ottender & Valgmäe AS, kelle käive ulatus 78,7 miljoni kroonini võrreldes Experdi ja ONOFFi umbes 3 miljonit väiksemate käivetega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing