• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toiduainetööstuses teevad ilma õlletootjad

  Eesti Toiduainetööstuse TOPi esikoha hõivas sel aastal AS Tartu Õlletehas, edestades mullust esikohaomanikku ja oma põhikonkurenti õlleturul ASi Saku Õlletehas, kes jäi viiendaks.
  Nad tegid kõiki õigeid asju, nentis ASi Saku Õlletehas direktor Cardo Remmel konkurendi edu kommenteerides. Tõepoolest ? Tartu Õlletehase viimaste aastate tööd iseloomustab eelkõige tootearendus ja tugeva kaubamärgi kujundamine, millega kaasneb õige turunduspoliitika ja hästi ajastatud reklaamikampaania.
  Õlletööstused paistsid silma ka kasumiarvestuses, kus ala-TOPi esikoha hõivas Saku, jättes Tartu Õlletehase kolmandaks. Nende vahele mahtus kolmas alkoholitööstur AS Liviko.
  Ka toiduainetööstuse koondparemusjärjestuse teise ja kolmanda koha omanikud ei ole tabelis uustulnukad. Teisele kohale tõusnud Tallegg oli mullu 11. kohal ning kolmanda koha omanik AS Japs varem 6. kohal. Kui esimene on pea monopoolne ettevõte linnuliha ja munade vallas ning üldtuntud, siis Pärnu kalatöötleja Japs võib olla paljudele tundmatu, sest nemad kasvatavad oma käivet Euroopas ja Ameerikas.
  Võrreldes 1999. aastaga kasvas tabelis ülesreastatud ettevõtete käive kokku veidi enam kui 17%. Käibe poolest hõivasid ülekaalukalt kaks kõrgeimat kohta Saku Õlletehas ja Rakvere Lihakombinaat, andes kahe peale kokku üle 1,4 miljardit krooni toiduainete TOPi ligi 9,8 miljardi kroonisest kogukäibest.
  Kasumikasvu TOPis tegi kõige muljetavaldavama tõusu esikoha hõivanud kalatoodete tootja Maseko, kes jõudis 1999. aasta 71 miljoni kroonisest kahjumist 2000. aastal 5 miljoni kroonisesse kasumisse.
  Vaatamata sellele, et toiduainetööstuse ettevõtete kasumid kasvasid, jäid ettevõtete rentaablusenumbrid mõningate positiivsete eranditega veel madalaks, olles käiberentaabluse kui ka ROA puhul keskmiselt 3,3% ja 5,4%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Metallid kukkusid halvimasse kvartalisse pärast eelmist finantskriisi
Tööstusmetallide alamindeks on teises kvartalis langenud 26%, mis on suurima langus alates 2008. aasta lõpust. Langusele pöördusid metallid pärast Föderaalreservi 0,75protsendipunktist intressimäära tõstmist.
Tööstusmetallide alamindeks on teises kvartalis langenud 26%, mis on suurima langus alates 2008. aasta lõpust. Langusele pöördusid metallid pärast Föderaalreservi 0,75protsendipunktist intressimäära tõstmist.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Euroopas kardetakse sel talvel maagaasi siseturu lõppu
Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb olla valmis ohuks, kus energiaturg sel talvel killustub ja soov üksteist välja aidata kahaneb.
Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb olla valmis ohuks, kus energiaturg sel talvel killustub ja soov üksteist välja aidata kahaneb.
Nädala lood: täiusliku tormi hoiatus ja sügisene külm dušš, maasikakorjajaid ei kusagil
Jaaninädalal huvitas Äripäeva lugejaid enim, mida on öelda tuntud investoritel Madis Müüril ja Jaak Roosaarel. Mõlemad ennustavad keerulisi aegu.
Jaaninädalal huvitas Äripäeva lugejaid enim, mida on öelda tuntud investoritel Madis Müüril ja Jaak Roosaarel. Mõlemad ennustavad keerulisi aegu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.