Merike Lees • 30. oktoober 2001 kell 22:00

Toiduainetööstuses teevad ilma õlletootjad

Eesti Toiduainetööstuse TOPi esikoha hõivas sel aastal AS Tartu Õlletehas, edestades mullust esikohaomanikku ja oma põhikonkurenti õlleturul ASi Saku Õlletehas, kes jäi viiendaks.

Nad tegid kõiki õigeid asju, nentis ASi Saku Õlletehas direktor Cardo Remmel konkurendi edu kommenteerides. Tõepoolest ? Tartu Õlletehase viimaste aastate tööd iseloomustab eelkõige tootearendus ja tugeva kaubamärgi kujundamine, millega kaasneb õige turunduspoliitika ja hästi ajastatud reklaamikampaania.

Õlletööstused paistsid silma ka kasumiarvestuses, kus ala-TOPi esikoha hõivas Saku, jättes Tartu Õlletehase kolmandaks. Nende vahele mahtus kolmas alkoholitööstur AS Liviko.

Ka toiduainetööstuse koondparemusjärjestuse teise ja kolmanda koha omanikud ei ole tabelis uustulnukad. Teisele kohale tõusnud Tallegg oli mullu 11. kohal ning kolmanda koha omanik AS Japs varem 6. kohal. Kui esimene on pea monopoolne ettevõte linnuliha ja munade vallas ning üldtuntud, siis Pärnu kalatöötleja Japs võib olla paljudele tundmatu, sest nemad kasvatavad oma käivet Euroopas ja Ameerikas.

Võrreldes 1999. aastaga kasvas tabelis ülesreastatud ettevõtete käive kokku veidi enam kui 17%. Käibe poolest hõivasid ülekaalukalt kaks kõrgeimat kohta Saku Õlletehas ja Rakvere Lihakombinaat, andes kahe peale kokku üle 1,4 miljardit krooni toiduainete TOPi ligi 9,8 miljardi kroonisest kogukäibest.

Kasumikasvu TOPis tegi kõige muljetavaldavama tõusu esikoha hõivanud kalatoodete tootja Maseko, kes jõudis 1999. aasta 71 miljoni kroonisest kahjumist 2000. aastal 5 miljoni kroonisesse kasumisse.

Vaatamata sellele, et toiduainetööstuse ettevõtete kasumid kasvasid, jäid ettevõtete rentaablusenumbrid mõningate positiivsete eranditega veel madalaks, olles käiberentaabluse kui ka ROA puhul keskmiselt 3,3% ja 5,4%.

Hetkel kuum