Raivo Sormunen • 1. november 2001 kell 22:00

Philip Morris startis Bond Streetil

Eelmise sajandi alguses oma tegemistega Londonist USAsse üle kolinud firmast on välja kasvanud valdusfirma Philip Morris Companies. Valdusfirma alla kuulub lisaks Philip Morris Incorporate?ile ja Philip Morris Internationalile suur osa USA suurimast toidukaupade ja jookide tootjast Kraft Foods ning USA suuruselt teine õlletootja Miller Brewing Co. Peale selle kuulub grupile ka Philip Morris Capital, mis tegeleb nii liisingu kui ka investeerimisega.

Möödunud aastal 80 mld dollari (1,4 triljonit krooni) suuruse aastakäibe saavutanud ettevõte peab tänama oma edu eest eelkõige ameeriklasi. 2000. aastal oli USA osakaal Philip Morrise kogukäibes 60, Euroopa kanda jäi 29 ja ülejäänud turgudele 11. Tubakas andis 65, toidukaubad 29, õlu 4 ja finantsteenused 2 käibest.

USAs on Philip Morris suurima turuosaga tubakatootja, omades veidi üle poole turust. Populaarseim tootemark on kahtlemata Marlboro, mis on 1972. aastast alates olnud ka maailma enim müüdud tubakamark. Peale selle on Marlboro koos Coca-Colaga maailma tuntumaid tootemarke.

Ettevõtte viimase aja trendiks on olnud tubakatoodete käibe aeglasem tõus võrreldes toidukaupade ning õlu müügiga.

Toidukaupade osakaal kasvab lähitulevikus ettevõttes oluliselt, kuna möödunud aasta detsembris lõpetas muuhulgas maailma suurimaks tarbekaupade pakendajaks tituleeritud Philip Morris 19,2 mld dollari suuruse mahuga Nabusco ülevõtmistehingu.

Praegu ühendatakse suupisteid tootvat Nabiscot Kraft Foodsiga (mille aktsiapakist kuulub Philip Morrisele hetkel 84).

Möödunud aastal said Kraft Foods ja Nabisco kahe paele kokku 34,7 mld dollari suuruse käibe, mis omab Philip Morrise 80 mld dollari suuruse aastakäibes juba küllalt olulist osakaalu.

Möödunud aasta lõpus 178 000 töötajaga Philip Morrise käive ja kasum on kasvanud läbi ajaloo harvanähtavalt stabiilselt.

See on ka põhjuseks, miks ettevõte on saanud viimase 33 aasta jooksul tervelt 31 aastal tõsta aktsiatele makstavaid dividende.

2001. aastal ulatub Philip Morrise aktsiale makstav dividend juba 2,12 dollarini. See moodustab ettevõtte aktsia 31. oktoobri 46,80 dollari suurusest turuhinnast 4,5. Veelgi märkimisväärseim oli selle näitaja seis aga möödunud aasta alguses, kui aktsia käis ära allpool 20 dollari ning dividendimäär ulatus juba 10ni.

Koos dividendimäära tõstmisega on ettevõttel käsil ka oma aktsiate tagasiostmine. Möödunud aastal kulus selleks 3,6 mld dollarit ja järgneva 3 aasta jooksul kulub selleks veel 10 mld dollarit (176 mld krooni).

Möödunud aastal, kui suur osa aktsiaturul noteeritud aktsiatest elas läbi halbu päevi, kerkis Philip Morrise aktsia 91,3, olles sellega kõige suurem tõusja Dow Jonesi 30 komponendi hulgas.

Hetkel kuum