Messistendi hind luubi all

Siimu Loogma 05. november 2001, 00:00

Messiteenuse hind koosneb neljast komponendist: kujundamata ekspositsioonipinna ja standardstendi rent, osalemistasu ning lisateenuste (täiendav inventar ja seadmed, voolu-, vee-, kanalisatsiooni-, telefoni- ja antenniühendused, kleebisreklaami-, tõste-, transpordi-, koristus- jm teenused) maksumus.

Tavapäraselt sisaldab ekspositsioonipinna rent kulutusi paviljonide üldvalgusele, küttele, ventilatsioonile, koristamisele, valvesignalisatsioonile, üldkasutatavate ruumide ja pindade korrashoiule.

Standardstendi rent sõltub stendi suurusest ja komplektsusest, milleks üldjuhul on sõltuvalt standardpaketist külgseinad, otsalaud, vaipkate, kohtvalgustid, laud, toolid, infolett, seinariiulid, vooluvõtukoht, prügikast, seinanagi vms.

Osalemistasu arvel kaetakse alljärgnevad kulutused: messikataloogi väljaandmine, osalejate akrediteerimiskaartide ja kutsete trükkimine, osaliselt üldreklaamikulud jms.

Kolme aasta jooksul on nii messil osalemise kui ka stendihinnad tõusnud vastavalt hinnakomponentide kallinemisele. Osalemistasu suurenemine on seotud reklaami- ja trükikulude märgatava tõusuga käsitletaval perioodil.

Huvitav on võrrelda Eesti Ehitab 2002 hindu teiste Balti riikide messide - Maja I 2002 (Riias) ning Resta 2002 (Vilnius) ning Finnbuild 2002 (Soome) - analoogsete hindadega (ilma käibemaksuta).

Üleval toodud tabelis on küll võrreldud nelja riigi ehitusmesside kujundamata ekspositsioonipinna rendi ja standardstendi rendi hindu, kuid on välja jäetud osalemistasu. Osalemistasu on kõige kallim Soomes, siis Eestis, Lätis ja Leedus. Eesti Ehitab 2002 osalemistasu on 4500 krooni, Maja I osalemistasu on 2997 krooni, Resta 2002 - 1750 krooni ja Finnbuild - 5273 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing