Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jõulukaup alustab rünnakut

  Stockmanni kaubamaja avas jõulupoe novembri algul, koguperepoed Prisma, Primo ja Maksimarket alustavad aastavahetuse müügikampaaniat novembri keskel ning Tallinna Kaubamaja paiskab jõulukaubad letile kuu lõpus.
  ?Raske öelda, mis on tänavused tõmbenumbrid, aga midagi on igal aastal,? ütles Stockmanni direktor Maisa Romanainen. Ka Primo tegevdirektor Peter Ranne on veendunud jõululemmiku kujunemises. ?Kindlasti see tuleb, aga mis see on, millega vanemate rahakotist raha välja õngitsetakse, seda ei oska veel öelda,? sõnas Ranne. Traditsiooniliselt on jõuluvana kingikotis menukad mobiiltelefonid, arvutimängud, CD-plaadid, kosmeetika, raamatud ja mänguasjad.
  Kaubavalik laieneb detsembris eelkõige jõuluehete ja mänguasjade arvel.
  Prisma kodukaupade osakonna juhataja Katrin Veskimäe sõnul laieneb mänguasjade sortiment vähemalt 30 protsenti ning läbimüük poole võrra. Tänavu jõuluks on oodata uusi lauamänge, täienenud Barbie kollektsiooni ning uusi Niko autosid.
  Kuigi eestlased on hakanud viimastel aastatel jõulukinkide muretsemisele varem mõtlema, saabub jõulumüügi tipphetk siiski viimastel päevadel.
  ?Täielik hullumaja on vahetult 23. detsembri õhtul. Kell viis saabub üleüldine ärkamine, kogu Tallinn leiab, et nüüd on vaja kinki osta,? märkis Ranne. ?Siis ostetakse seda, mis esimesena pihku jääb ning ei ole kauplust, kus ei käiks äge närvide mäng.? Selveri ostudirektori Anu Kudeviita hinnangul näitab üldine tendents siiski, et inimesed hakkavad oma jõuluoste varem sooritama. ?Kingituste muretsemine on nihkunud detsembri algupoole, siiski on ka viimased päevad enne jõule tihedad.?
  Viimase hetke ostjate seas domineerivad mehed. Naised hakkavad natuke varem jõulukinkidele ja kodukaunistamisele mõtlema. Mehed seevastu lükkavad kingiostu nii kaugele kui võimalik ja rabavad viimasel hetkel esimese kättesattunud asja. ?Neil on siis ükskõik, mida nad korvi panevad, peaasi, et nad pääsevad sellest põrgus,? sõnas Ranne.
  Anu Kudeviita sõnul on kauplustevaheline konkurents küll tihe, aga järjest enam on märgata tendentsi, et kliendid on harjunud ühe konkreetse ostukohaga ja teevad oma ostud seal. ?Ka jõuluostude puhul ei tehta enam ringi peale kõikidele kauplustele, vaid eelistatakse siiski oma kodumarketid.
  Prismas, Primos ja Maksimarketites ennustatakse jõulukuuks kolmandiku võrra suuremat käivet kui teistel kuudel. Tallinna Kaubamaja ja Stockmann ei soostu börsiettevõtte staatusele ning ettevõtte poliitikale viidates käibeprognoose avaldama, kuid märgivad, et ootavad tugevat läbimüügi kasvu.
  Kaupmehed jäävad tänavu jõulukäibe kasvu prognoosimisel võrreldes mullusega üsna ettevaatlikule positsioonile. ?Kui kaks eelmist aastat läksid millenniumi tähe all, siis nüüd ei ole midagi väga suurt ja pilkupüüdvat, millega rahvast ostma panna,? arvas Ranne. Tema sõnul ei oota Primo tänavu suuremat käivet kui mullu, mil hüpermarketi detsembri käive ulatus 48 miljoni kroonini.
  Stockmann loodab siiski mõningast kasvu. ?Usun, et müüakse tänavu rohkem, sest meil on sel aastal iga kuu müügid tõusnud,? märkis Romanainen. Prismad ootavad 20protsendilist käibe kasvu, kuid seda peamiselt seetõttu, et mõlemad marketid avati mullu hilissügisel ega saanud seetõttu veel õiget hoogu sisse. Maksimarket teeb panuse kuni kümneprotsendilisele tõusule.
  Jõulukaunistustele pööravad enim tähelepanu Stockmann ja Tallinna Kaubamaja.
  Kaubamaja turundusjuhi Inga Liivi sõnul on jõulud aeg, mil kaubamaja pingutab dekoreerimise nimel kõige enam. ?Käiku lähevad ka varasemate aastate kaunistused, meil on päris head varud.? Maisa Romanaineni kinnitusel võtab ka Stockmann kaunistamist tõsiselt, kuid põhiosa jõulukraamist pärineb möödunud hooaegadest. Ehtimisele kuluvat summat ei soostunud kumbki kaubamaja avaldama.
  Peremarketid ? Primo, Maksimarket ja Selver ? hoiavad jõulukaunistuste osas madalamat profiili. ?Me ei tee väga suuri kulutusi jõulukaunistustele, kuna meil on väga ratsionaalne tegutsemisviis,? ütles Prisma juhataja Liisi Jauho.
  Autor: Mari Aaspõllu
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.