Ülo Toomsalu • 14. november 2001 kell 6:14

Kivimüüri leidmine jätab Pärnu südalinna teele kraavi

Pärnu teatri veetorude tarbeks kraavi kaevanud mehed leidsid eile Vee tänava asfaldi alt kivimüüri, mille uurimine jätab sõiduteel laiutava kraavi veel nädalateks kinni lükkamata, kirjutab Pärnu Postimees.

Hansapanga kontori kõrval veetorustiku jaoks kraavi kaevanud kopp põrkas vastu kivist takistust eile hommikul. Umbes meetri sügavusel paljastus kivimüür, mis arvatakse olevat osa kunagisest linnamüürist.

Vesimentor OÜ juhataja Ants Kaldvee jutu järgi oli neid hoiatatud, et nad võivad sattuda müüri otsa. ?Meie teada pidi müür võib-olla ühes kohas risti vastu tulema ja mitte eriti tööd segama. Tuli aga välja, et müür kulgeb piki töösuunda,? ütles ta.

Vesimentoril on kaeveluba laupäevani, kuid nüüd venib torustiku paigaldamine teadmata ajaks. Et panga kõrval peavad tööd arheoloogiliste kaevamiste lõpuni seiskuma, jääb seal kraav avatuks ja täna hakatakse uue kraaviga vastu tulema kohtumaja juurest mööda tiheda liiklusega Vee tänavat.

Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk rääkis, et teekatte alt välja ilmunud kivid on ajaloolise linnakvartali lääneserv. Seal, kus praegu kulgeb sõidutee, asusid kunagi majad. Mis täpselt päevavalgele ilmus, ei osanud Vunk enne väljakaevamisi öelda. ?Keskaegne see pole,? sõnas ta.

Eile pärastlõunal murelikul ilmel kraavipervel seisnud Endla asedirektor Roland Leesment nentis, et nemad kui tellijad peavad arheoloogilised kaevamised kinni maksma. Kui palju selle peale raha kulub, ei osanud ta eile veel öelda.

Hetkel kuum