Heidit Kaio • 19. detsember 2001 kell 22:00

Laar: lahkun, sest pean seda eetiliselt õigeks

Laari ütlust mööda loodab ta, et Eesti poliitilised jõud hoiavad jõulurahu.

?Saades kaks nädalat tagasi teada Reformierakonna otsusest tuua Keskerakond Tallinnas võimule oli minu esimene reaktsioon viivitamatult ametist lahkuda,? ütles Laar. ?See oleks olnud sel hetkel vastutustundetu samm.?

Käesoleval nädalal on riigikogu võtnud vastu mitmed kolmikliidule olulised seadused, nagu riigieelarve, lükanud tagasi seaduseelnõu, mis oleks kuulutanud ID-kaardi vabatahtlikuks. Eile läks riigikogus läbi ka seadus, millega viiakse tuleva aasta suvest riigitelevisioonist välja reklaam. ?Nüüd olen ma oma otsustes vaba,? ütles Laar riigikogu kõnepuldis.

Eilse päeva esimesel poolel oli ta oma tagasiastumisplaanist informeerinud riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni esimeest Tiit Sinissaart, kes enda äranägemise järgi teavitas sellest ka osa fraktsiooni liikmeid.

Päeval kohtus Laar ka Siim Kallasega ja teavitas oma otsusest teisi ministreid. ?Kallas mõistis mind,? ütles Laar. Kell kolmveerand kolm astus ta riigikogu kõnepulti, et teatada tagasiastumisest.

Pisut üle poole tunni hiljem Stenbocki majas ajakirjanikele antud pressikonverentsil ütles Laar, et tõenäoliselt läheb Isamaaliit opositsiooni. ?Ilmselt koos Mõõdukatega, oleme nendega sellest rääkinud,? ütles Laar. Ta pidas vähetõenäoliseks, et president teeb talle ettepaneku uuesti valitsus moodustada.

Laari sõnul on Eesti riigi ajaloos esmakordne, et peaminister astub tagasi valitsusliidusisese usalduse kadumise tõttu. ?Minu tagasiastumise põhjus polnud mitte poliitiliselt keeruline olukord, korruptsioonijuhtum või mõni skandaal. Ma astun tagasi, sest pean seda eetiliselt õigeks pärast valitsusliidusisese usalduse kadumist.?

Hetkel kuum