Ülo Toomsalu • 15. november 2002 kell 6:03

EPL: Eksvang leidis kohtu töös aastaid kestnud rikkumise

Mitu korda vangis istunud Tõnu Mõtsnik avastas Eesti kohtute töös aastaid kestnud inimõiguste rikkumise.

Seaduse kohaselt peab kriminaalasja arutamine kohtuistungil toimuma hiljemalt 20 ööpäeva jooksul, arvates süüdistatava kohtu alla andmisest, kuid endine vang Mõtsnik leidis, et seda nõuet kohus tema puhul ei arvestanud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Advokaat Raivo Bergsoni hinnangul venib esimese kohtuistungini jõudmise aeg 20 ööpäevast märgatavalt pikemaks kahel kolmandikul juhtudel ja vaid kolmandikul juhtudel jääb see seadusega märgitud tähtaega.

?Teie olete ajakirjanik ja ütlete, et olete ?okeeritud, ja seda võib mõista,? lausus Euroopa inimõiguste kohtusse kaebuse esitanud Mõtsniku esindaja Igor Gräzin Eesti Päevalehele. ?Mina olen aga õigusteadlane ja olen ka ?okeeritud.? Tema sõnul on tegu kohtusüsteemi lohakusega.

Gräzini sõnul võib viimati neli aastat vangis istunud Mõtsniku pretsedent tähendada seda, et sajad vangid hakkavad kirjutama inimõiguste kohtule kaebusi. ?Võib tekkida ohtlik ahelreaktsioon ja Eesti riigil on praegu mõistlik Mõtsnikuga kokku leppida.?

Kaebuse esitamise korral pole asjatundjate hinnangul vangidel ilmselt võimalust riigilt kahjutasu nõuda, kuid Eesti kohtusüsteemi paneks see kogu maailma silmis halba valgusse.

Hetkel kuum