Tõnis Oja • 4. detsember 2002 kell 22:00

Investeerimispanga meelest aktsiaturg äärmiselt spekulatiivne

Hoiatus, koos meediagigandi AOL Time Warneri ja Nokia suhteliselt pessimistlike tulevikuväljavaadetega kukutasid teisipäeval tugevalt Ühendriikide aktsiaturge. Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 1,35 protsenti 8742,93 punktini. Peamiselt tehnoloogiasektori ettevõtete aktsiatest koosnev Nasdaqi koondindeks kukkus koguni 2,41 protsenti.

Ühendriikide aktsiaturud olid alates 9. oktoobrist kerkinud järjestikku kaheksa nädalat. Nasdaqi indeks kerkis selle ajaga kuue aasta madalaimalt tasemelt umbes 30 protsenti. Nüüd, kus ettevõtted on eelmise kvartali majandustulemused avaldanud ja uusi makromajandusnäitajaid ei ole samuti tulemus, lasevad paljud investorid veidi auru välja ja paigutavad oma vahendid mujale.

Suur kukkuja oli ka maailma suuruselt teise autotootja, Fordi, aktsia mis odavnes 13 protsenti 9,66 dollarini. Ford teatas, et müük USAs kukkus novembris 21 protsenti ning kasvav laoseis sunnib neljandas kvartalis tootmist vähendama 2,1 protsendi võrra. Eile Fordi aktsia hinnalangus jätkus.

Tugevas languses oli ka ülejäänud aktsiaturg. Dow Jonesi tööstuskeskmine alustas rohkem kui pooleprotsendilise langusega, Nasdaqi kukkumine oli üle kahe protsendi. Suurim kukkuja Dow komponentide hulgas oli Walt Disney ja Hewlett-Packard. Meelelahutuskompanii oli sunnitud alandama juba lõppenud kvartali kasumit, Hewlett-Packardi juhtkond kohtus analüütikutega, tegevjuht Carly Fiorina ei suutnud aga selgitada, kuidas mõjub kulude kokkuhoid kompanii käibele ja kasumile.

Hetkel kuum