20. detsember 2002 kell 7:37

Sõjatrummid kukutavad USA aktsiaturge

Lähenev sõda kaalus üle positiivsed majandusuudised, mistõttu USA aktsiaturg kukkus eile kolmandat päeva järjest.

?Sõda on see, mis kallutab turgu. Mitte kas, vaid millal ning turg on närviline?, lausus uudisteagentuurile Reuters California investeerimispanga Roth Capital Partners tegevjuht Arnie Owen.

Kuigi eile saabus ridamisi positiivseid majandusuudiseid nii makromajanduse (tööjõuturg, juhtivate majandusnäitajate indeks) kui ettevõtete tasemel (maailma suuruselt teine tarkvarakompanii Oracle <GR#US.ORCL>, investeerimispangad Morgan Stanley ja Lehman Brothers), langes Dow Jonesi tööstuskeskmine <GR#US.^DJI> 0,98 protsenti pea kuue nädala madalaimale tasemele 8364,80 punktini.

Peamiselt tehnoloogiaettevõtete aktsiatest koosnev Nasdaqi koondindeks <GR#US.^IXIC> langes 0,54 protsenti 1354,10 punktini.

Oma mõju oli ka hinnaliikumistel kahe olulise indeksi, Nasdaq 100 ja S P 500 indeksi <GR#US.^SPC> koosseisu muutustel, mis hakkab kehtima täna pärast USA börside sulgumist. Indeksite koosseisu jälgivad fondijuhid peavad tegema vastavad muutused ka oma portfellides.

Paljud turusoalised tunnevad muret, kas viimastel nädalatel tuleb tavapärast jõulurallit. Väga tavaline on, et detsembri esimestel nädalatel toimub nn maksumüük, kus kahjumid toovad positsioonid müüakse ära enne aastalõppu, selleks, et makse alandada.

?Aktsiate hinnad liiguvad tavaliselt detsembri alguses ilma kindla suunata ja seejärel toimub nn jõuluvanaralli?, kommenteeris uudisteagentuurile AP tavapärast aktsiahindade liikumist aasta lõpul investeerimispanga Dunvegan Associates peastrateeg A.C. Moore. Paljud turuosalised kardavad, aga, et sel aastal jääb jõuluralli ära.

Hetkel kuum