Ülo Toomsalu • 13. märts 2003 kell 6:22

PM: Vabaduskell kerkib keskväljakule loomeliitude protestist hoolimata

Tallinna linnavalitsus laseb vabaduskella püsti panna Kaarli puiestee algusesse hoolimata kunstnike ja arhitektide protestist.

Kunstnike Liit ja Arhitektide Liit on küll nõus vabaduskella ideega, kuid näeksid hea meelega, et linn rajaks kella välisministeeriumi ette Islandi väljakule, kirjutab Postimees.

Arhitektide Liidu esimees Tõnu Luigu ütles, et Vabaduse väljak on ikkagi Tallinna peaväljak ning selleks, et seal midagi teha, peaks kogu ala kujundamise enne terviklikult läbi mõtlema.

«Mitte aga lähenema nii, et võetakse esimene tühi koht ning pannakse sinna mingi asi püsti, arvestamata, mis pärast saab,» lausus ta. «Ühel hetkel peab olema julgust tunnistada, et mingi konkurss on natuke metsa läinud. Ning kui head lahendust pole ja olemasoleva detailplaneeringuga rahul ei olda, siis tuleb uuesti jõudu koguda ning asjale kuidagi uutmoodi läheneda.»

Vabaduskella asukohta peab halvaks ka Kunstnike Liidu president Jaan Elken, kelle hinnangul ei sobi monumendi mõõtmeid välja andev kell Vabaduse platsile juba seepärast, et samasse piirkonda tahab linn tulevikus püsti panna vabadusmonumendi.

Linna säästva arengu ja planeerimise ameti juhataja Ike Volkov ütles eile Postimehele, et linn talitab täpselt nii, nagu volikogu otsustas, ehk siis paneb kella sinna, kuhu volikogu tahtis.

«Meie teeme kõik, et see volikogu otsus ehk rahvaesindajate kõrgem tahe saaks täidetud,» lausus Volkov. Ta lisas, et kui keegi ehitab sinna kunagi sellise betoonist trampliini, nagu Alver on oma planeeringus ette näinud, siis saab kella vabalt kuskile mujale tõsta.

Tallinna linnavalitsus tahab oma mainekujundaja Linnar Priimäe ideest sündinud vabaduskella püsti panna 20. augustiks. Kella konkursile laekunud kavanditest on ?ürii kolm juba välja valinud ning säästva arengu ja planeerimise ametil on jäänud nädal aega, et nende seast lõplik kavand välja valida.

Hetkel kuum