Joel Volkov • 9. juuni 2003 kell 22:00

Hea reklaam jäi kasutamata

Kuldmuna 2002 tööde seas paistis mulle eriliselt silma üks koduleht, mille oli teinud RappCollins Mazda uue Mazda 6 lansseerimisreklaamide testimiseks. Koduleht ise oli minu jaoks arusaamatu ja suhteliselt mõttetu. Ehk reklaamide testimise jaoks piisav, aga üldiselt mitte midagi erilist, kui ei oleks olnud neid töid, mida testiti.

See koduleht sisaldas umbes viit nii head autoreklaami, et ma olin surmkindel, et need on toodetud kusagil läänes. Poksikindast moodustuv ?6?, mis on vürtsitatud sõnaga knockout. Fuck-finger, mis jätab seinal varju ?6? jne.

Need olid reklaamid, mis panid mul vere keema ja tekitasid tõelise positiivse ning jõulise emotsiooni nimetatud auto suhtes.

Kui Mazda oleks Tanki klient, siis ma oleksin kindlasti tahtnud, et uus Mazda 6 oleks lansseeritud just sellise agressiivse visuaalse keelega. See auto on hitt, aga mitte tänu reklaamile, mille rahvas lõpuks valis.

Kõik me mäletame seda õlgu kehitama panevat ?Sõida Primeraga jaanipäevani? kampaaniat, mida saatis meediamüra, ja tänaval linadesse mässitud autosid. Tegelik müügipõhjus on toode ? üks väheseid õigesti positsioneeritud autosid turul. Kui aga reklaamina oleks leidnud kasutust need kontseptsioonid, mis vaid õhku jäid, siis ma arvan, et tulemus oleks olnud veelgi parem kui praegu.

Nii isikupärast ja eristuvat keelt pole ühelgi teisel autotootjal. Ma tõesti soovin, et mina oleksin kuulunud gruppi, kes need kontseptsioonid lõi, ja ma ei oleks neid mitte kunagi testinud, kuna inimesed valivad nagunii kõige turvalisema lahenduse, mis ei pruugi olla brändi seisukohalt parim lahendus.

Hetkel kuum