Raivo Sormunen • 21. oktoober 2003 kell 22:00

Pooljuhitootjad rõõmustasid Texase peale

Eile tegid Põhjala börsidel positiivset ilma telekomifirma Tele2, Euroopas ning USAs aga Texas Instruments. Electrolux pidi aga tõdema, et on elatud ka parematel aegadel.

Esmaspäeval ignoreerisid investorid USA börsidel tugevaid majandustulemusi ning tammusid terve päeva paigal. Analüütikute sõnul on turg arvestanud tugevate majandustulemuste ja makronäitajatega, mistõttu ilma uute positiivsete impulssideta aktsiaid vaevalt et ülespoole liiguvad. ?Turu leige suhtumine möödunud nädala positiivsetesse majandustulemustesse näitas et hinnad on liialt kõrgele aetud,? ütles Merrill Lynchi analüütik Richard McCabe uudisteagentuurile AFP.

Euroopa börse aitas eilse päeva esimesel poolel üles pooljuhtide tootja Texas Instruments, kes teatas pärast USA börsipäeva sulgemist prognoositust tugevamad kvartalitulemused ja tõstis oma IV kvartali kasumiprognoose. Samasse sektori lipulaevad Infineon ja STMicroelectronics NV kosusid päevaga paari protsenti.

Kuna heade tulemustega välja tulnud Texase pooljuhte leiab ligikaudu pooltes maailmas müügil olevates mobiiltelefonides oli tubli ka Nokia aktsia, liikudes suure osa päevast umbes poolteist protsendises plussis.

Põhjala börsidel tegid eile ilma Tele2 ja Electrolux. Esimene tõusis tänu kasumi kahekordistumisele ja klientide arvu rekordilise suurenemisele ligi 3. Maailma suurim kodumasinate tootja vajus aga pea 8, kuna tolmuimejate ja restoranitehnika vastu kahanenud nõudluse tõttu langes kasum juba viiendat kvartalit järjest.

USA börsid alustasid eile kindla suunata. Selge siht oli aga Euroopaski suunda näidanud Texase aktsial, mis liikus tund peale börsi avamist 7,5 plussis, tasemel 27,60 dollarit.

Hetkel kuum