Heidit Kaio • 23. oktoober 2003 kell 22:00

Erakonna kaudne rahastamine jääb

Justiitsminister Ken Marti Vaher lausus, et erakonnaseaduse muutmise eelnõu peaks tagama selle, et ettevõtted ei annetaks varjatult erakondadele. ?Kui see siiski peaks nii juhtuma, on ette nähtud selge rahaline karistus, mis võib ulatuda miljoniteni,? ütles Vaher.

Samas pole Eestis seni juhtumit, kus seaduse rikkumise eest oleks mõnda erakonda karistatud, sest seni pole seadus öelnud, missugune asutus peaks seadusest kinnipidamist kontrollima.

Uues eelnõus nähakse kontrollijana Riigikogu korruptsioonivastast komisjoni. Poliitikateadlase Ivar Tallo sõnul on korruptsioonivastane komisjon jõuetu. ?Korruptsioonivastane komisjon pole seni midagi teinud, ega suuda teha midagi ka tulevikus. See on surnuna sündinud komisjon,? ütles Tallo.

Keskerakondlase Ain Seppiku ütlust mööda näitab maailmapraktika, et poliitikutest koosneva kontrollorganite usaldusväärsust kiputakse vaidlustama ja eelistatud on sõltumatutest ekspertidest koosnevad organisatsioonid.

?Mind huvitab ka, kui palju suureneb korruptsioonivastase komisjoni teenindava personali hulk,? ütles Seppik.

Soovides täita kontrollorgani kohustusi, peaks komisjon tegelema eeluurimisega ja kokku korjama materjalid rikkumise kohta, et esitada need politseile.

Hetkel kuum