30. oktoober 2003 kell 22:00

Võluv raamat rannaküla inimestest ja majadest

Eve Kask kirjutab oma raamatu sissejuhatuses, et Käsmu on magnetiline. Samasugune on ka tema mustvalge raamat selle rannaküla inimestest ja majadest.

Graafikust kunstnik on viie aasta jooksul kõik elanikud ? põlisasukad, suvitajad ja kultuuritegelased ? üles pildistanud. Esimese klõpsatuse tegi ta oma päevinäinud fotoaparaadiga Zenit 20. veebruaril 1999 ? siis oli Eve Kasel mõte Niidas toimuva workshop?i tarvis ainult talvel Käsmus elavaid inimesi pildistada. Sama aasta suvel otsustas ta neid pilte ka külarahvale näidata: ta eksponeeris 72 fotot 141 inimesest ja 52 majast senini tühjalt seisnud Dellingskauseni kabelis (kus nüüd on Eve Kase fotode püsinäitus). Pildiallkirjadeks kirjutas talu nime, inimeste olulisemad elulooandmed ja majade ehitusaastad (ka raamatus on need kirjas).

Kuna inimestele näitus meeldis, otsustas Kask ka ülejäänud majade elanikke pildistada. See seltskond on juba suurem. Värskemad ülesvõtted fotodel kujutatud üle 600 inimesest pärinevad tänavusest suvest. Huvitav on vaadata oma loomulikus keskkonnas pildistatud inimeste ilmeid. Olen Käsmu-raamatut sirvides tunde veetnud ja veedan veelgi. See inspireerib.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum