Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Raivo Vare avalik pöördumine

  Alljärgnevalt Pakterminali lahkuva juhi Raivo Vare avalik pöördumine.

  'Austet sõbrad, koostööpartnerid ja ajakirjanikud!
  Teatan käesolevaga, et olen esitanud ASi Pakterminal nõukogule avalduse vabastada mind juhatuse esimehe kohustest alates käeoleva aasta detsembrist. Lähtudes läbiarutatud tegevuskavas kokkulepitust pean käesoleva pöördumisega vajalikuks selgitada oma lahkumise motiive, et vältida asjatuid spekulatsioone. Minu Pakterminalist lahkumise otsus võib tunduda mõnevõrra ootamatu, kuid on valdkonna asjatundjatele siiski mitte väga suur üllatus.
  Pakterminal on olnud juba rohkem kui kümme aastat Eesti transiidisektori lipulaevaks. Tänu selle ettevõtte asutajatele võib isegi öelda, et mingil määral üldse tekkis 'Eesti transiidi edulugu'. Ettevõtte käivitajate ja arendajate seas on mul au olnud olla kolmandaks Pakterminali juhatuse esimeheks. Igaühel meist on olnud omad tegevuseesmärgid, mis on otseselt kajastunud ettevõtte tulemustes. Esimesel kolmel aastal loodi Eestis naftasaaduste transiiditeenuste sektor kui selline praktiliselt tühjalt kohalt, ettevõtte käive kasvas igal aastal rohkem kui kaks korda, järgneva kolme aastaga tõusti Venemaa naftasaaduste tunnustatud transiidilüliks. Võtsin üle hästi toimiva ja monoliitse ühtekuuluvustundega kollektiiviga ettevõtte, kelle pühendunud ja kõrge professionaalsusega töötajaskonnale olen siiralt tänulik 4,5 aastase tulemusliku koostöö eest.
  Leian, et väljakujunenud töörütmiga ning juba eduka ettevõtte juhi kohuseid täitma asudes tuleb endale seada reaalselt saavutatavaid eesmärke. Möödas on ajad kus äritegevuse kasumlikkust sai üleöö mõõta sadades kasvuprotsentides. Minu eesmärgid olid: eelkõige suurendada veelgi ettevõtte töö efektiivsust, tagada maksimaalne teenuste kvaliteet, maksimeerida võimaluste piires kasumlikkust ning parandada ettevõtte infrastruktuuri olukorda, et luua ettevõttele konkurentsieeldused 21. sajandil väljakujuneva Venemaa naftaekspordituru edukaks teenindamiseks. Täna saan kinnitada, et need ülesanded on suures osas täidetud ning tulemused ka kõigile näha. Kokkuvõtlikult hinnates tahan välja tuua vaid paar tõsiasja. Viimaste aastatega tõusis Pakterminal raudteel opereerivate naftaterminalide hulgas suurimate mahtude töötlejaks endise NLiidu perimeetril ning oma sektori efektiivseimaks ettevõtteks.
  Nüüd on olukord Pakterminali ümber muutunud ning ettevõte jõudnud varasemaga võrreldes uude arengujärku. Ettevõtte omanikel ja uutel juhtidel on vaja otsustada millisel määral ning mis suunas edasi areneda. Muutunud on turusituatsioon ning olemasolev terminal töötab oma maksimumvõimsuste juures. Olen rõõmus, et lahkun ettevõttest teadmisega, et saan anda juhtimise üle faasis kus on loodud valmisolek uueks arenguhüppeks. Seda võimalust asub uuest aastast teostama uus energiline juhtkond eesotsas ennast Milstrandi terminali ja mitmete teiste ettevõtmiste eduka arendajana näidanud hr. Sulev Loo?ga. Oma rikkalikke kogemusi aga rakendab tema asemel Milstrandi juhina tööle asunud endine Pakterminali kommertsdirektor hr. Nikolai Vader.
  Olen pidanud viimase viie aasta jooksul korduvalt vastama eitavalt erinevatele vahel üsna ahvatlevatele tööpakkumistele. Kätte on jõudnud aeg seda olukorda muuta. Seda enam, et lõppude-lõpuks on viimane tööperiood minu elus pikim ühes kohas töötamise aeg alates 1990.aastast. Planeerin alates järgmise aasta kevadest asuda uuesti üle vaatama omi valikuid ja uusi võimalusi.
  Kõigile jõudu, edu ja head tervist soovides
  Raivo Vare
  AS Pakterminali juhatuse esimees
  P. S. Palun kõiki mõistvalt suhtuda sellesse, et loen oma pöördumises toodud seisukohad ammendavaks ning ei kavatse edaspidi anda täiendavaid asjasse puutuvaid lisakommentaare.'
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nike juht süüdistab kehvas innovatsioonis kaugtööd
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.