Kristiina Randmaa • 26. november 2003 kell 22:00

Soome ettevõtted investeerivad läbi Eesti

Elektroonikaseadmete tootja Elcoteq teatas oma plaanist osta USA infotehnoloogiatoodete grupi Tellabs Internationali Espoos asuv tütarfirma poolteist nädalat tagasi. Üllatusena teatas ettevõtte, et Tellabsit ei võta üle Soomes asuv emafirma, vaid Eestis asuv Elcoteq Tallinn.

Kuigi firma toob esmase ajendina tehingu tegemist läbi Tallinna siinse personali sobiva tehnilise oskusteabe, ei saa mööda Eesti soodsamast maksukeskkonnast. Eesti seaduste järgi ei maksustata ettevõtte teenitud kasumit, isegi kui see investeeritakse tagasi emamaale.

Elcoteqi asepresident Osmo Kammonen taandas siiski maksuvõitu: ?Maksuküsimus polnud otsustava tähtsusega.? Ta lisas, et võib isegi juhtuda, et kokkuhoid maksude pealt tuleb kulutada raamatupidamisaruandluse ümbervormistamisele.

Soome lennufirma Finnair, kel on 49protsendiline osalus paar aastat tagasi Tallinna?Helsingi liinile tulnud lennufirmas Aero Airlines, investeerib samuti Eesti kaudu kodumaale tagasi. Juba praegu ühe propellerlennukiga Finnairile alltööd tegev Aero Airlines ostab ära seitse Finnairi lennukit ja võtab üle pooled viimase siselendudest Soomes ja osa rahvusvahelisi lende.

Aero Airlinesi maapealsete teenuste direktor Ülle Lepist ütles, et Finnairi lennupargi ülevõtmise eesmärk on viia sisemaa lennud kasumisse, seda nii odavamate tööjõukulude kui ka juba toimunud struktuurimuudatuste näol. Lennupargis hakkavad töötama valdavalt Eestist pärit töötajad, keda praegu koolitatakse.

Prisma-keti juht Arttu Laine hindas tagasi investeerimise skeemi nutikaks, kuid tunnistas, et temal pole selle peale aega olnud isegi mõelda. ?Maksude pärast rabelemine pole meie prioriteet, töötame selle nimel, et Eesti kliendile meeldiks Prisma.?

BDO Eesti maksukonsultant Kalle Kägi ütles, et Eestis asuva tütre kaudu emamaale tagasi investeerimine on mittenähtav ja mitteafi?eeritav tegevus, mistõttu on raske hinnata, kui palju seda tehakse. ?Ma ei oleks nii kindel, et seda veel palju tehakse,? sõnas ta.

Ka Trigon Capitali investeerimisjuht Toomas Reisenbuk ütles, et kuigi Eesti soodsam maksukeskkond peaks Põhjamaade ettevõtetes huvi tekitama, ei saa kodumaale tagasi investeerimist trendiks pidada. ?Eesti peaks seda huvi soodustama ja vähendama tõenäosust, et maksukeskkond võiks muutuda. Stabiilsem maksukeskkond on olulisem sellest, kas maksuprotsent on 1% kõrgem või mitte.?

Hetkel kuum