Ülo Toomsalu • 2. detsember 2003 kell 6:06

EPL: streigi maksab kinni riik

Kuigi streigiga ühinenud õpetajad jäävad ilma oma päevateenistusest, jääb see raha kooli palgafondi alles.

?Arvan, et kui 10. detsembril makstakse välja novembrikuu palgad, siis ülejäänud palgafondis olev raha makstakse välja detsembrikuu jooksul kas preemiate või lisatasudena,? ütles Tartu linnavalitsuse peaspetsialist finantseerimise alal Irina Aab Eesti Päevalehele.

Tartus on kõrghariduse ja täiskohaga õpetaja palk Aabi sõnul keskmiselt 6500 krooni. Ühe koolipäeva tasu on seega 325 krooni juhul, kui kuus on 20 tööpäeva. Kui Tartus streigiksid kõik 900 õpetajat, jääb neil saamata 292 500 krooni.

?Raha, mis jääb koolide eelarvesse alles, on tunduvalt suurem, sest sellele tuleb liita ka sotsiaal- ja töötuskindlustusmaksud. Kooli kassaeelarves olevad vahendid suletakse aasta lõpuks. Raha tuleb välja maksta preemiatena või kulutada muul viisil ? kõik, mis koolil järele jääb, kantakse riigituludesse,? lisas Aab.

Tallinna Haridustöötajate Ametiühingu Liidu andmetel streigib 4. detsembril Tallinnas 64 kooli ja 44 lasteaeda. Täpset ülevaadet, kui palju õpetajaid streikida kavatseb, ei ole.

Haritlaste ametiühingu esimehe Kalle Kalda sõnul pole neil fondi, millest saaks streikijatele kaotatud sissetulekud hüvitada.

Hetkel kuum