Pille Kõresaar • 9. detsember 2003 kell 22:00

Lammutustöö nõuab luba ja aega

Lammutustööd käivad aasta ringi, nii talvel kui suvel. Suvel on tööde järjekorrad märgatavalt pikemad, talvel võib leida firma, kes tuleb teil korteriseinu maha võtma, juba paari päeva pärast. Soovides suveperioodil, kui kogu ehitustegevus on aktiivsem, lammutada tehasehoonet, peate seda vähemalt pool aastat ette planeerima ? mida mahukam objekt, seda rohkem kulub aega ja raha.

Lammutustsükkel võib võtta paar päeva kuni pool aastat, teab Priit Mullamaa, OÜ M.R.Projekt juhataja. Lammutustööd algavad projektibüroost vastava projekti tellimisega. Projekti võib tellida nii lammutustöö tellija kui ka ehitusettevõte.

Kui tekib palju erinevaid jäätmeid, tuleb odavam ladestada jäätmed sorteerituna ? lõpphinnas on sel teel võimalik kokku hoida isegi 15%. Paraku on tihtipeale aega vähe ning prahti pole aega sorteerida.

Korteris segava seina lõhkuda laskmine võib maksta paar tuhat krooni, samas suure tehase puhul võib see summa ulatuda viie- kuue miljoni kroonini, ütleb Tarmo Tamm OÜst Survepesu.

Konkreetse objekti hinnast saab rääkida alles siis, kui projekt on kinnitatud ? täpse projekti järgi arvutab töövõtja objekti tegeliku mahu ja tööde lõpliku maksumuse.

Ka lihtsa korteri vaheseina puhul on raske ligikaudsest hinnast rääkida, töö maht oleneb nii seina paksusest, korteri asukohast kui ka naabrite meelestatusest. Lammutustööd eeldavad naabrite nõusolekut ning nende vastuseis võib protsessi pikendada ka pooleteise aastani.

Ettevõte, kes hakkab töid teostama, peaks omama jäätmeluba, kuna vastupidiselt levinud arvamusele ei tohi jäätmeid vedada keskkonnaameti loata, ütleb Tarmo Tamm. Vanalinnas töid tehes peab ettevõtjal olema muinsuskaitse litsents.

Lammutustööd ei ole enam vatijopedes vennikeste pärusmaa, tõdeb Tamm rahulolevalt. Lammutamine on raske töö. Kui püüda mitte kasutada juhutööjõudu, vähenevad nii tööõnnetused kui ka vargused, ütleb Tamm.

Hetkel kuum