Romet Kreek • 18. detsember 2003 kell 22:00

Keskpanga soov võib jäädagi sooviks

Eesti Pank ja Finantsinspektsioon soovitasid eile pankadel olla konservatiivsed, lootuses, et pangad, sh Hansapank muudaks kinnisvaralaenude kättesaadavust elanikkonnale raskemaks. Tegu oli soovitusega. Kui lääneriikides on sageli keskpanga soovitus n-ö seaduseks, siis Eestis ei pruugi see nii olla. Tõmmates kinnisvaralaenude väljastamist koomale, võidakse saavutada kinnisvarahindade langus, mida pangad ilmselt ei soovi. Kas pangad tõstavad minimaalset omafinantseeringu ja minimaalset laenutaotleja kuusissetuleku nõudeid, selgub ilmselt alles tuleval aastal.

Eile langesid liideraktsiate hinnad. Kaks liideraktsiat andsid kokku ligi 90 protsenti päevakäibest.

Hansapanga aktsia langes 0,48 protsenti, 323,10 kroonile 16,5 mln kroonise käibega. Hansapanga aktsia käive moodustas 49 protsenti 33,6 mln kroonisest börsi päevakäibest.

Eesti Telekomi aktsia langes 0,6 protsenti, 103,42 kroonile. Eesti Telekomi aktsia 13,7 mln kroonine käive moodustas 40,8 protsenti börsi kogukäibest.

1,7 mln kroonise käibega Merko Ehituse aktsia hind ei muutunud, jäädes 192,45 kroonile. Eilse börsipäeva alguses toimus hämmastavalt palju väikesi tehinguid. 28 tehingut 102st olid väiksemad kui 10 000kroonised. Väikseimaks oli tehing ühe Rakvere Lihakombinaadi aktsiaga ehk 14,55 krooni.

Hetkel kuum