18. detsember 2003 kell 22:00

Soome Pariisi-Ville Ateneumis

Helsingi raudteejaama kõrval asuvas ajaloolises Ateneumi kunstimuuseumis on kuni 11. jaanuarini võimalik tutvuda kujur Ville Vallgreni loomingut esitleva näitusega.

Vallgreni valgest marmorist inimfiguurid meenutavad paljus Amandus Adamsoni kuulsamaid teoseid.

Nagu paljud 19. sajandi lõpu kunstnikud nii siin- kui sealpool Soome lahte, nii suundus ka Vallgren aastateks Pariisi. Nagu tema hüüdnimest Pariisi-Ville ka järeldada võib, meeldis Prantsusmaa talle väga, nii väga, et sellele teele jäi ta aastakümneteks ja 1902. aastal sai tast lausa Prantsusmaa kodanik.

Peab tunnistama, et näitus ise just suurepärast elamust ei paku, kui külastaja ei ole huvitatud väikestest nipsasjakestest, mida kujur oma elu jooksul nähtavasti suurema hulga on valmistanud.

Mainimata ei saa ka jätta seda, et Vallgreni loomingu huvitavama osaga saab tutvuda värskes õhus ? tema kätetöö on Kauppatori ja Esplanadi pargi vahel asuv Havis Amanda kuju, mille ümber üliõpilased igal Valburgi ööl pidutsevad.

Lisaks Vallgrenile on uue kuue saanud ka Ateneumi enda püsikollektsioon. Kollektsiooni eri osad on saanud uued nimed ja jaotatud on kollektsioon vastavalt erinevatele teemadele. Ateneumist tasub aeg-ajalt läbi astuda, et vaadata üle põhjanaabrite Rodinid, van Goghid, Munchid, Chagallid jt.

Autor: Tarmo Virki

Hetkel kuum