Jaapani börs kolme kuu kõrgtasemel

Tõnis Oja 21. jaanuar 2004, 00:00

Ehkki Jaapani aktsiaturg kerkis eile 0,6 protsenti, kolme kuu kõrgeimale tasemele, hakkab saareriigi aktsiaturgudel valitsenud optimism tasapisi jahtuma.

Eilse hinnaralli põhjustas Jaapani keskpank, kes otsustas pärast kaks päeva kestnud nõukogu koosolekut lõdvendada niigi lõtva monetaarpoliitikat. ?See on hea uudis. See tähendab, et aktsiaturgu toetatakse pidevalt likviidsusega,? kommenteeris ajalehele Financial Times otsuse mõju keskpanga BNP Paribas Tokyo haru aktsiaturgude osakonna juht Masanori Hoshina.

Aktsiaturud, mis olid juba kerkinud tänu jeeni kursi langusele, said pärast seda teadet sisse uue hoo. Eriti hästi mõjus see eksportööride aktsiate hindadele. Canoni aktsia hind kerkis 2,4 protsenti, 5160 jeenini, Sony aktsia 2,6 protsenti, 4410 jeenini. Autotootjate Nissani, Honda ja Toyota aktsiad olid kõik kerkinud rohkem kui protsendi võrra.

Samas näitab keskpanga otsus, et Jaapanis pole kõik kaugeltki nii roosiline, nagu viimastel kuudel võis näida. Keskpank on endiselt mures suure võlakoormuse pärast, hoolimata sellest, et majandus kasvab pärast 13 aastat kestnud langust mõõdukalt.

Aktsiaturu tõusu ei usu eriti veel erainvestorid. Pärast internetimulli lõhkemist söandavad paljud erainvestorid teha taas alles esimesi arglikke aktsiainvesteeringuid. Eelnevate aastate kaotused on neil veel liiga hästi meeles. ?Aktsiaturg on küll progresseeruv, kuid suurt usaldust Jaapani aktsiaturu suhtes veel ei ole,? lausus Financial Timesile üks maakler.

Investeerimisfirmad lähenevadki klientidele väitega, et aktsiaturuga on kõik korras ja et aktsiatega tasub portfelli hajutada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing