Tapeedipoed on leidnud oma ni?i

Liina Leiten 07. mai 2004, 00:00

Endise Kalevi kommivabriku taha tekkinud sisustuspoodide piirkonnas võib tapeete leida vähemalt neljast kauplusest. Ühel pool kätt on sisustussalong Muster, kes pakub tapeetide kõrval ka kõikvõimalikke muid sisustuskaupu, ning salong Põrrand & Zein, kus on lisaks tapeetidele ka põrandakattematerjale ja sisustuskangaid.

Teisel pool kätt asuvad kaks väiksemat tapeedipoodi: Rootsi firma Sandberg tapeeti müüv firma Morreks kauplus ja Scandinavia tapeedisalong, kus müüakse samuti Rootsi firma Borastapeter tapeeti.

Pärnu maantee tapeedisalongidest eristus enam teistest Muster, mille õhkkond on kodune ja romantiline ning mille laia tootevalikut võib sisustusfänn jääda uudistama pikaks ajaks. Salongis pakutavaid laia valikuga seinakatteid iseloomustab Kadri Tarbe Pärtelpoeg kui väga kaasaegseid. ?Nemad julgevad trendist väljapoole ka vaadata,? tõdeb ta.

Mustris müüakse muu hulgas Inglise kodusisustuse klassikasse kuuluvaid kaubamärke, nagu Sanderson ja Morris. Viimast armastavad eriti ka meil elavad välismaalased, teab Tarbe Pärtelpoeg rääkida.

Klassika kõrval võib kataloogidest leida nii 70. aastate mõjutustega lillelisi tapeete, peeneid siiditapeete kui ka moodsaid puiduimitatsiooniga ja bambustapeete.

Hea on ka Mustri tapeetide saaliväljapanek. Küllalt palju on rulle kohapeal, samuti on osa tapeete välja suurtel tahvlitel, mis annavad seinakattest tõesema mulje. Kadri Tarbe Pärtelpoja kogemustel on ka tellimine Mustrist n-ö valutu.

Mustri kõrvalmajas, üle parkimisplatsi asub sisustussalong Põrrand ja Zein, kus põhiliselt käib tapeedivalik kataloogi vahendusel. Võrreldes teiste tapeedipoodidega, on Põrrandas ja Zeinas enam ameerikalikku stiili seinakatteid, mida iseloomustab külluslikkus ja kohatine raskepärasus. Hinnaklassilt on sealne tapeedivalik teiste külastatud kauplustega võrreldes keskmiselt kallim.

Teisel pool Pärnu maanteed asuvad Morreksi ja Scandinavia tapeedisalong, mis küll mõlemad müüvad Rootsi tapeeti, ent erinevad stiililt. Sandbergi firma torkab silma peene ja puhta kvaliteediga, Borastapeter on lihtsam ja maalähedasem. Viimase tagasihoidlikud tapeedid on vähem mustrilised ja pehmemad.

Borastapeteri valikust toob Kadri Tarbe Pärtelpoeg esile Moment-kollektsiooni, millist teistel pakkujatel ei ole. ?See on väga vastupidav, sobides näiteks koridoridesse,? räägib Tarbe Pärtelpoeg.

Mõlemas salongis on piisavalt avarust, mis võimaldab tapeete ka eemalt vaadata. Scandinavia tapeedisalongis on väike lastenurk, kus lapsed võivad sel ajal joonistada, kui emad-isad tapeeti valivad.

Muljet avaldava valikuga on Tatari tänaval asuv Disain Digesto salong, kus põhiliselt müüakse sisustuskangaid ja tapeete saab valida kataloogist. Disain Digesto seinakatete rosinad on disainerite Ulf Moritzi ja Verner Pantoni kollektsioonid, mis eristuvad efektsuse ja ootamatuste poolest, sobides neile, kes vastanduvad n-ö massimaitsele. Kallimast hinnaklassist on Disain Digestos näiteks korgist ja intarsiatehnikas seinakatted.

Klassikalised ja kvaliteetsed on tapeedid ka sisustussalongis Projectsell, kes samuti pakub tellimisvõimalust kataloogivahendusel. Projectselli tootevalikust eristuvad Soomes käsitsi vanade tapeedimustrite järgi tehtud tapeedid, mis stiililt sobivad hästi näiteks Kadrioru majadesse.

Projectsellist üle tee asuv TLS Grupp pakub klassikalist tapeedivalikut, mille seas kohtab silmatorkaval määral siidiläikelist vinüüli.

Mustamäe teel asuv Tapeedikeskus pakkus külastatud salongidega võrreldes teistsugust valikut nii hinnalt kui ka väljanägemiselt. Kahvatu värvivalik, äranäpitud ja määrdunud rullid inspiratsiooni ei tekitanud. Siiski tõdes Tarbe Pärtelpoeg, et hea õnne ja kandva idee korral võib sellestki valikust saada hea lahenduse soodsa hinnaga.

 • Kadri Tarbe Pärtelpoeg: Kui mõni aasta tagasi rõhusid trendikad seinakatted eelkõige materjalile, siis nüüd on tulnud rohkem kujundeid. Moekad tapeedid mängivad mitte niivõrd värvi, kui näiteks op-kunsti efektidega. See eeldab aga vajadust ruumilahendus tervikuna läbi mõelda. Selgeks tuleb teha, mis saab teistest asjadest ? näiteks kas ja kuidas panna seinale pilti, kui sein on juba kirju.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 09:24
  Otsi:

  Ava täpsem otsing