Taustauuring võib päästa petturite küüsist

Liina Leiten 02. juuni 2004, 00:00

Aasta alguses autokeskuse juurdeehituse töödega lõpule jõudnud ASi Viking Motors haldusdirektor Jaan Saar tunnistab, et hea ja usaldusväärse ehitaja leidmine on probleem nii eraehituses kui ka suuremate objektide puhul. ?Individuaalehitaja ei oska millegi järgi valida,? meenutab ta kunagisi kogemusi individuaalehituse vallas. ?Hakkad katsetama ja lõpuks saadad ikka ehitaja minema.?

Viimane tööalane kokkupuude ehitajaga oli Jaan Saarel positiivsem. Tallinnas Tammsaare teel asuva Saabi salongi ehitanud OÜga Messiehitus on autofirma haldusdirektor rahul. Tuntuselt mitte esimesse e?eloni kuuluva ehitusfirma valikul sai hinna kõrval määravaks isiklike kontaktide vahendusel edasikandunud kiitev hinnang. ?Suust suhu käiv reklaam on kõige kindlam,? tõdeb Saar. ?See ei toiminud mitte ainult Vene ajal, vaid toimib ka praegu.?

Ka ehitusõigusele spetsialiseerunud OÜ Nordhaus Consult jurist Indrek Kuusik julgustab tellijaid ühendust võtma firma eelmiste klientidega, et vahetult uurida ettevõtte töökultuuri jms. ?Tellija võib eelmiste tööde ja tellijate kohta infot küsida ka ehitusfirmast,? soovitab Kuusik. ?Korralik firma võtab eelmiste tööde väljatoomist kui oma firma reklaamimise viisi.?

Lisaks n-ö rahvaluulele tasub ehitaja taustaga tutvuda avalike registrite ja andmebaaside kaudu. Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevjuht Tarmo Lige julgeb soovitada eelkõige oma liidu liikmeid. ?Liidu liikmete seas pettureid kindlasti pole,? on ta veendunud. Ehitusettevõtjate liidu liikmeks astumisel kontrollitakse ettevõtte maksevõlgade puudumist ja vaadatakse, et ettevõttel ei oleks mingeid ekstsesse olnud.

Tugevama järelevalve all on aga ehitusettevõtjate liidu kvalifitseeritud liikmed, kelle finantsandmeid ja tehtud töid vaatab tellijate ja järelevalve esindajatest ning audiitorist koosnev komisjon. Et kvalifitseeritud liikmeks saada, peab firma selleks ise soovi avaldama ning komisjonilt kinnituse saama. ?See on osa nende müügitööst,? räägib Lige.

Kas ehitaja üldse ehitusseaduse mõistes ehitada tohib, seda saab teada majandustegevuse registrist, kuhu ehitusettevõtjad peavad olema kantud. Register on avalik ja kättesaadav majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi veebilehel. ?Tellija peaks kontrollima, kas ehitajal on kõigis pakutavates valdkondades registreering olemas,? viitab Kuusik. ?Samuti tuleks tellijal kontrollida, kas ehitajal on jätkuvalt lepinguline suhe registreeringul märgitud vastutavate spetsialistidega.?

Selle kohta, et firmal pole probleeme riigimaksude tasumisel, saab infot tasuta maksehäirete registrist. See on kättesaadav Krediidiinfo koduleheküljel. Krediidiinfost on võimalik uurida ka ettevõttega seotud inimeste tausta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing