• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Taustauuring võib päästa petturite küüsist

  Aasta alguses autokeskuse juurdeehituse töödega lõpule jõudnud ASi Viking Motors haldusdirektor Jaan Saar tunnistab, et hea ja usaldusväärse ehitaja leidmine on probleem nii eraehituses kui ka suuremate objektide puhul. ?Individuaalehitaja ei oska millegi järgi valida,? meenutab ta kunagisi kogemusi individuaalehituse vallas. ?Hakkad katsetama ja lõpuks saadad ikka ehitaja minema.?
  Viimane tööalane kokkupuude ehitajaga oli Jaan Saarel positiivsem. Tallinnas Tammsaare teel asuva Saabi salongi ehitanud OÜga Messiehitus on autofirma haldusdirektor rahul. Tuntuselt mitte esimesse e?eloni kuuluva ehitusfirma valikul sai hinna kõrval määravaks isiklike kontaktide vahendusel edasikandunud kiitev hinnang. ?Suust suhu käiv reklaam on kõige kindlam,? tõdeb Saar. ?See ei toiminud mitte ainult Vene ajal, vaid toimib ka praegu.?
  Ka ehitusõigusele spetsialiseerunud OÜ Nordhaus Consult jurist Indrek Kuusik julgustab tellijaid ühendust võtma firma eelmiste klientidega, et vahetult uurida ettevõtte töökultuuri jms. ?Tellija võib eelmiste tööde ja tellijate kohta infot küsida ka ehitusfirmast,? soovitab Kuusik. ?Korralik firma võtab eelmiste tööde väljatoomist kui oma firma reklaamimise viisi.?
  Lisaks n-ö rahvaluulele tasub ehitaja taustaga tutvuda avalike registrite ja andmebaaside kaudu. Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevjuht Tarmo Lige julgeb soovitada eelkõige oma liidu liikmeid. ?Liidu liikmete seas pettureid kindlasti pole,? on ta veendunud. Ehitusettevõtjate liidu liikmeks astumisel kontrollitakse ettevõtte maksevõlgade puudumist ja vaadatakse, et ettevõttel ei oleks mingeid ekstsesse olnud.
  Tugevama järelevalve all on aga ehitusettevõtjate liidu kvalifitseeritud liikmed, kelle finantsandmeid ja tehtud töid vaatab tellijate ja järelevalve esindajatest ning audiitorist koosnev komisjon. Et kvalifitseeritud liikmeks saada, peab firma selleks ise soovi avaldama ning komisjonilt kinnituse saama. ?See on osa nende müügitööst,? räägib Lige.
  Kas ehitaja üldse ehitusseaduse mõistes ehitada tohib, seda saab teada majandustegevuse registrist, kuhu ehitusettevõtjad peavad olema kantud. Register on avalik ja kättesaadav majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi veebilehel. ?Tellija peaks kontrollima, kas ehitajal on kõigis pakutavates valdkondades registreering olemas,? viitab Kuusik. ?Samuti tuleks tellijal kontrollida, kas ehitajal on jätkuvalt lepinguline suhe registreeringul märgitud vastutavate spetsialistidega.?
  Selle kohta, et firmal pole probleeme riigimaksude tasumisel, saab infot tasuta maksehäirete registrist. See on kättesaadav Krediidiinfo koduleheküljel. Krediidiinfost on võimalik uurida ka ettevõttega seotud inimeste tausta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
USA aktsiaturud alustasid uut nädalat langusega
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid esmaspäeva langusega ning tähtsaid uudiseid, mis oleks investorite meeleolusid tunduvalt muutnud, ei ilmunud. Jätkuvalt muretsetakse kõrge inflatsiooni ja rahapoliitika karmistamise pärast, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid esmaspäeva langusega ning tähtsaid uudiseid, mis oleks investorite meeleolusid tunduvalt muutnud, ei ilmunud. Jätkuvalt muretsetakse kõrge inflatsiooni ja rahapoliitika karmistamise pärast, vahendab Reuters.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Soome tarbijate usk tulevikku varises kokku
Kui tänavu peaks Soome reisijate häälekat vestlust Tallinna tänavatel väheks jääma, siis pole imestada midagi: tarbijate nii nõrka kindlust majandusolukorra suhtes sealne statistika ei mäletagi.
Kui tänavu peaks Soome reisijate häälekat vestlust Tallinna tänavatel väheks jääma, siis pole imestada midagi: tarbijate nii nõrka kindlust majandusolukorra suhtes sealne statistika ei mäletagi.
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim logistika-, metalli- ja puidusektorit
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim Eesti logistika-, metalli- ja puidusektorit, kus teistest riikidest pärit asenduskaubad on enam kui veerandi võrra kallimad, selgub Arenguseire Keskuse lühiraportist.
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim Eesti logistika-, metalli- ja puidusektorit, kus teistest riikidest pärit asenduskaubad on enam kui veerandi võrra kallimad, selgub Arenguseire Keskuse lühiraportist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.