Silva Männik • 12 august 2004

Ühest proovist ei piisa

Korduvkülastuse strateegia seisneb selles, et iga kord sätid ennast saali erinevasse nurka istuma. Tagumises sektoris puhkpillide ja trummarite tegemised ära näinuna, liigud järgmine kord esimese viiuli lähedale. Kolmandal korral avaneks aga ülejäänud tegelaste uudsed liinid klaveri ja madalamahäälsete instrumentide kõrval. Professionaalsetest muusikustest ja nende vahele sujuvalt ära peidetud näitlejatest suure orkestri tegevuse liigendatus ongi ehk "Orkestriproovi" peamine võlu. Kogu muusikute egotsentriline kamp hakkab su enda nina all oma elu elama ning sujuvalt unustad, et tegu on näitlejate poolt teatrikülastajale suunatud mänguga. Mingil hetkel rebivad sind enda läheduses toimuvast melust eemale saali teises otsas oleva publiku naeruturtsatused ? ju siis saatsid dirigendi võimuhaardest väljunud pillimehed nende nina all korda oma veidrusi, mis kaugemal istujatele jäid kättesaamatuks.

Nauditavust lisavad näitlejate poolt hästi välja mängitud muusikutele omased karakterid, kus väliselt ette ja taha kummardava ja tuttavatel viisakalt kätt suruva ülikultuurse keha sees rähkleb pahatihti rahutu ja komplekside küüsis hing. Ehedalt tulevad silma ette ajakirjanduses kajastatud teated käärimistest Estonias ning ettekujutus sellest, millised võisid välja näha tookordsed stseenid teatri suitsunurkades.

Ja veel. Kes soovitust kuulda võttes nüüd Viinistusse üle toodud etenduse kolmel korral ära vaatab, peaks siiski varuma aega neljandaks väljasõiduks. Narva ja tema võrratu Aleksandri kirik jäi teil ju vaatamata!

Hetkel kuum