Kallis nafta kärbib kasumeid

Raivo Sormunen 07. oktoober 2004, 00:00

Rekordilise tasemeni tõusnud nafta hind hoidis teisipäeval USA aktsiaturgudel tõusuhoogu kinni ja andis investeerimispangale Goldman Sachs eile põhjust Euroopa lennufirmade kasumiprognoosid üle vaadata.

New Yorgi kaubabörsil tõusis teisipäeval musta kulla barreli hind esmakordselt ajaloos üle 51 dollari, tekitades järjekordselt mure tõusvate energiahindade pärast, mis võivad kahandada tarbimist ja vähendada ettevõtete kasumeid. Lisaks muretsetakse läheneva talvise küttehooaja pärast ning kardetakse, et tavaline aastalõpu aktsiaralli võib börsidel jääda nõrgaks.

?Ma arvan, et raha tahab turule tulla, kuid ebakindluse pärast on investoritel kõhklused,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg Wachovia Securitiesi peamaakler Michael Murphy. ?Sellel nädalal hakkavad saabuma kolmanda kvartali majandustulemused, reedel tulevad tööturunäitajad ning need suunavad turgu kas siis ühes või teises suunas,? lisas Murphy.

Ehkki USA kaubandusministeeriumi avaldatavad tööturunäitajad on alati investorite luubi all, peetakse seekordseid näitajaid eriti oluliseks, sest ollakse ebakindlad majanduse taastumises.

Euroopa börsidel juhtisid eile langust lennufirmade aktsiad, kuna Goldman Sachs hakkas sektori esindajate 2004. aasta kasumiprognoose üle vaatama. Investeerimispank alandas nii Air France?i, British Airwaysi kui ka Ryanairi prognoose, sest rekordiline nafta hind kasvatab lennufirmade kulusid.

Nafta hind on sel aastal tõusnud 58% ning seetõttu on reisi- ja puhkusetööstuse aktsiad kõige kehvemini esinenud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing