17. oktoober 2004 kell 22:00

Kolmapäevaks tuleb deklareerida kauba kolmanda kvartali ühendusesisene käive

Kolmapäeval on kolmanda kvartali kauba ühendusesisese käibe aruande esitamise tähtaeg.

Tulenevalt tollivormistuse kadumisest Euroopa Liidu sisepiiridel lisandus käibemaksukohustuslastele kohustus esitada kord kvartalis kauba ühendusesisese käibe aruanne. Kolmanda kvartali eest tuleb esitada kauba ühendusesisese käibe aruanne 20. oktoobriks, aruandes deklareeritavaks perioodiks on 1. juuli kuni 30. september.

Ühendusesisese käibe aruande (VD) on kohustatud esitama maksukohustuslased, kellel on kolmandas kvartalis olnud kauba ühendusesisest käivet või kes on nimetatud kvartali jooksul võõrandanud kaupa edasimüüjana kolmnurktehingus.

Teenuste müüki ja kauba soetamist ühendusesisese käibe aruandes ei deklareerita. Kui kauba ühendusesisene käive puudub ja kaupa pole võõrandatud edasimüüjana kolmnurktehingus, siis aruannet ei esitada ei tule.

Aruanne esitatakse ostjate kaupa. Aruandesse tuleb märkida ostja maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena, registreerimise number ning talle kvartali jooksul võõrandatud kaupade kogusumma.

Kauba võõrandamisel kolmnurktehingus märgib kauba edasimüüja kauba kogusumma eraldi veerus ?kolmnurktehing?.

Aruannet on võimalik esitada maksu- ja tolliametile nii elektroonselt e-maksuameti kaudu kui ka paberdeklaratsioonil piirkondlike maksukeskuste teenindusbüroodesse.

Aruande täitmisel tekkivate probleemide puhul võib maksumaksja pöörduda regionaalsete maksukeskuste teenindusbüroode teenindajate poole, samuti teenindab deklareerijat ülevabariigiline infotelefon 1811, mis töötab tööpäevadel kell 8.00 kuni 18.00.

- Lisainfo: www.emta.ee

ELi maksuadministratsioonid vahetavad aruandel deklareeritud andmeid deklareerimisele järgneva kvartali lõpus.

Vigaste aruannete korral võib tehingupartneritel tekkida probleeme käibemaksu tagasi saamisel, sest riigid võrdlevad tehingupartnerite deklareeritud andmeid. Seega on igati heade partnerlussuhete huvides kauba ühendusesisese käibe aruanded esitada.

Esitatud aruandeid saab vaadata e-maksuameti kaudu.

Maksu- ja tolliamet soovitab aruannet esitada e-maksuameti kaudu, kuna sealt saab kohe aruande salvestamisel veateate aruandes esinevate võimalike puuduste kohta.

Autor: Liis Plakk

Hetkel kuum