15. november 2004 kell 10:35

Igal kolmandal Eesti perel on laenukoorem peal

Eesti perede finantskäitumise uuringust F-monitor selgub, et laenuvõtmine Eestis on aktiivne, sest 32% peredest omab laenu, liisingut või järelmaksu.

Võrreldes 2003. aasta sügisega on finantskohustusi omavaid peresid 4% rohkem, teatas uuringufirma TNS Emor.

Uuringutulemustest selgub, et ka järgmisel aastal on oodata finantskohustusi omavate perede hulga suurenemist 2 - 5% võrra. Laenuvõtmine kasvab suuremas osas nende perede arvel, kes juba omavad mõningaid kohustusi ? ostetakse järelmaksuga kodusisustust ja elektroonikat, suurendatakse eluasemelaenu summasid.

Jätkuvalt on Eesti perede jaoks üheks kõige olulisemaks laenu võtmise eesmärgiks eluaseme soetamine ja remontimine, mistõttu on perede finantskohustused üha pikemaajalised ja suuremahulisemad.

Viimase aasta jooksul on suurenenud ka koduelektroonika ostmine järelmaksu abil ning sarnane trend jätkub. TNS Emori projektijuhi Kristina Randveri sõnul eelistatakse vajalik ese kohe järelmaksu abil ära osta ning ei soovita enam selleks raha eelnevalt säästa. Koduelektroonika muretsemist järelmaksuga on kahtlemata soosinud koduelektroonikat müüvate kaupluste poolt pakutavad soodsad null-protsendise intressiga järelmaksuvõimalused.

Hetkel kuum