Romet Kreek • 16. november 2004 kell 22:00

Plaatina hinda toetab autotööstus

Euroopa tarbijad eelistavad üha enam diiselmootoriga autosid bensiinimootoriga autodele ja see on üks peamisi põhjuseid, miks on sel aastal suurenenud nõudlus plaatina järele. Samal ajal oodatakse, et juveliiride nõudlus plaatina järele väheneb, vahendas FT.com väärismetallide ja kemikaalide firma Johnson Matthey uut ülevaadet.

Euroopa Liidus sel aastal müüdud uutest autotest on 47 protsenti diiselmootoriga. ELis hakkab tuleva aasta jaanuarist kehtima uus, karmim heitgaaside standard, mis nõuab keskkonnasõbralikumaid autosid.

Plaatina kasutatakse autodes katalüsaatorina, nagu ka pallaadiumi.

Johnson Matthey prognoosis, et sel aastal kasvab autokatalüsaatorina kasutatava plaatina nõudlus umbes seitse protsenti, rekordilise 3,43 mln untsini. Samal ajal ootab firma pallaadiumi kasutamise kasvu 0,19 mln untsi võrra, 3,65 mln untsile.

Diiselmootoriga autod on muutunud bensiinimootoriga autodest efektiivsemaks. Nende autode eelistajad saavad maksusoodustusi, mis muudavad autoga sõitmise odavamaks.

Kogu plaatinanõudlus peaks sel aastal kasvama vähem kui ühe protsendi võrra, 6,47 mln untsile. Plaatina tootmine peaks samal ajal kasvama 0,35 miljoni untsi võrra, 4,98 mln untsile.

Tulevaks aastaks prognoosib Johnson Matthey esmakordselt üle aastate, et plaatina pakkumine kasvab nõudlusest kiiremini. Järgneva kuue kuu perspektiivis prognoosib firma plaatina hinna kõikumist 760 ja 880 dollari vahemikus untsist.

Hetkel kuum