Riigikohus: Mait Metsamaa mõrtsukad jäävad vangi

17. november 2004, 16:42

Et Riikohus ei andnud täna menetlusluba Mait Metsamaa mõrvas süüdismõistetute kaebusele, jäävad mehed pikaks ajaks vangi.

Sellega jõustus Tallinna linnakohtu 2004. aasta 5. mai otsus, mille oli 14. septembril jätnud muutmata ka Tallinna ringkonnakohus. Seega tuleb Mait Metsamaa mõrvaga seotud Andrei Dutotshkinil istuda vangis 9 aastat, Sergei Normanovil 8 aastat, Valeri Kuznetsovil 7 aastat ja 10 kuud ning Vadim Polishtshsukil 8 aastat ja 9 kuud.

Kohtuotsuse kohaselt oli Metsamaa mõrva organisaator ja hing Tallinna keskturu endine juht ja omanik Vadim Polishtshuk (nüüd juba mitu aastat tagasi andis ta äri üle oma pojale). Nimelt ei soovinud Polishtshuk maksta varem kokkulepitud 4 miljonit krooni Meelis Laole, kes pidi osa rahast Metsamaale edasi andma. Samuti ei soovinud ta Metsamaale loovutada osa Turukaubanduse ASi aktsiatest ja keskturul teenitavast kasumist. Nii kavandaski ta oktoobris 1999 plaani Metsamaa tapmiseks, leides selleks oma turvameeste Valeri Kuznetsovi ja Sergei Normanovi vahendusel ning 1000 USA dollari eest ka plaani elluviija - Andrei Dutotshkini.

Dutotshkinile kui palgamõrvarile oli Metsamaa isiku kätte näidanud Normanov 11. oktoobril õhtul maja juures - otse keskturu kõrval -, kus elas Metsamaa armuke Kadi Viljak. Järgmisel päeval kutsus Polishtshuk Metsamaa telefoni teel keskturule ning informeeris sellest kohe ka Kuznetsovi. Konkreetse summutiga mõrvarelva andis Dutotshkinile üle Normanov. Metsamaa saabuski keskturule, kuid Polishtshuk hoidus temaga kohtumast ega võtnud ka telefoni vastu, lootes, et Metsamaa läheb sealt edasi oma armukese lähedalasuvasse korterisse, kus teda aga Dudotshkin pidi ees ootama.

Et Metsamaal ei õnnestunud Polishtshukki tabada, läkski Metsamaa majja, kus asus Kadi Viljaku korter. Trepikojas oli end valmis seadnud Dutotshkin, kes tulistas Mait Metsmaa suunas viis lasku, millest kaks tungisid pähe ja kaks kehapiirkonda. Metsamaa suri kuulilaskude läbi kohapeal.

Dutotshkin väljus majas, viskas püstoli prügikonteinerisse ja sai kokku Normanoviga, kes seejärel püstoli sealt ära tõi. Kui Polishtshuk oli raadiouudistest saanud kinnituse, et Metsamaa on surnud, andis ta Kuznetsovile 1000 dollarit mõrvatasu. Kuznetsov toimetas selle raha Normanovi kätte, kes selle sama päeva õhtul juba veretöö otsesele kordasaatjale Balti jaama lähedal ka üle andis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing