• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  E-märgist jagav firma sai uue labori

  Täielikult riigile kuuluv AS Metrosert tegeleb riigietalonide hoidmise ja arendamisega, mõõteriistade täpsuse kontrolliga ning kvaliteedi- ja keskkonnajuhtimissüsteemide ja kinnispaki täitekoguse sertifitseerimisega. Metroserdi hoida on meeter ja kilogramm, aasta lõpus lisandub etalonide nimistusse temperatuuri kraad ning järgmisel aastal hakatakse ka volti hoidma.
  Levinumatest mõõteriistadest taatleb Metrosert Eesti Energiale elektriarvesteid, Neste Eesti bensiinitankureid, politsei radareid. Volvo veoautodes leiduv elektroonika on samuti tinglikult öeldes Metroserdi heakskiidu saanud.
  ?Meie töötajad käivad juba nädalaid särasilmil ringi,? teatas ASi Metrosert juhataja Ain Noormägi sissejuhatuseks. ?Põhjus pole aga mitte palgatõus, vaid hoopis uue labori valmimine.?
  Uues laboris on seinad, laed ja põrandad täiesti õhukindlalt kaetud paksude vasklehtedega, aknad puuduvad, temperatuuri (+23,6 °C) ja õhuniiskuse (45%) eest vastutab konditsioneer, kuid mis kõige tähtsam, ruum on täielikult ümbritseva elektrivälja eest kaitstud, st mobiiltelefoni ja muude elektrivälja mõjutada võivate seadeldiste levi puudub.
  Eelmine labor oli varjestatud raudplekiga, kuid selles oli Noormäe sõnul äikesega võimatu olla ? tekkis tunne, nagu suruks äikese tekitatud pinge ruumi kokku.
  Kui palju uus labor maksma läks, ei soovinud Noormägi öelda. Märkis vaid, et Phare programmist tuli
  TTÜ-le, Tartu Ülikoolile ja Metroserdile kokku 20 miljonit krooni.
  Elektriliste mõõtmiste peaspetsialist Toivo Kiibus rääkis, kuidas nende uhiuues laboris mõõdetakse volti täpsusega 10 astmes miinus 6 ning et selle triiv on imeväike ? vaid 10 astmes miinus 6.
  Kaks korrust allpool, mehaaniliste mõõtmiste laboris, näitas metroloogiliste teenuste divisjoni tehniline juht Lauri Lillepea, kui kõver tegelikult võib üks perfektsena näiv silinder olla. Kohvikus näidati meile meetrit, mis pärit aastast 1931 ning mis on ülitäpne vaid +20 kraadi juures. Tänapäeval enam selliseid eri metallide sulamist valmistatud etalone ei kasutata, nüüd mõõdetakse meeter välja valguse kiiruse põhjal. Kusjuures aja eest kannab hoolt ülitäpne aatomkell, mis laborisse jõuab satelliitidelt.
  Lihtsalt öeldes tähendab e-märgis tootel, et täpselt nii palju, kui sildil kirjas, nii palju seda toodet ka pakendis on. Kord aastas käib Metrosert tootjat kontrollimas.
  Liviko turundusdirektor Janek Kalvi ütles, et Liviko sai e-sertifikaadi Eestis esimesena ning nad on selle seni võtnud olulisematele toodetele. ?Viru Valge perekond, Lauaviin, marjalikööride sari, Agnes ja Gabriel?,? loetles Kalvi e-märki kandvaid tooteid. ?Litraa?iliselt on aga enamik Liviko tooteid e-märgisega varustatud.?
  Kalvi lisas, et see on märk kvaliteedist ja usaldusväärsusest.
  E-märgise ehk kinnispaki täitekoguse ehk õige koguse sertifikaadi on seni Metroserdilt saanud Paljassaare Kalatööstus, toiduõlitootja Werol Tehased ning viinafirmad Onistar ja Liviko.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.