Vanamuusikakuningas Lawrence-King Eestis

Kersti Inno 26. november 2004, 00:00

Euroopa üks juhtivamaid ja eredamaid vanamuusikuid Andrew Lawrence-King esineb neil päevil koos eesti muusikutega.

Meie vanamuusikaspetsialist professor Toomas Siitan peab teda üheks põnevamaks barokkmuusikuks, kes oma valdkonnas võrreldamatu maailmas: ?Harfimängijana on ta avanud keskaegsete ja varajaste näppepillide maailmas niisuguse dimensiooni, millest me ei olnud siiani teadlikud. Erakordne musikaalsus, vaba fantaasiarikas musitseerimine! Kolleegid ütlevad, et tema on ju King ehk kuningas!?

Andrew Lawrence-King on virtuoosne harfisolist, continuo-mängija, The Harp Consorti juht ning üha enam tunnustust võitnud ka barokkmuusika dirigendina.

Eesti Filharmoonia Kammerkooriga on see tal juba kolmas koostöö. Seekord on kaasatud ka Tallinna Kammerorkester kavas, mida Andrew Lawrence-King nimetab hispaania barokkhelilooja Francisco Vallsi missa pealkirja järgi ? ?Scala Aretina?. See on Vallsi tuntuim teos, milles kolme koori saatvad viiulid, oboed ja trompetid moodustavad otsekui tantsubändi. Värvikas roll saatepartiis on Hispaania harfil, mida mängib Andrew Lawrence-King. Georg Friedrich Händeli Inglismaale asumise algaastatel loodud ilmalikus kantaadis kuninganna Anna sünnipäevaks (mis on ühtlasi ülistuslauluks valitsejanna hispaanlastega sõlmitud rahu puhul) mängib ta klavessiini, Händeli orelikontserdis soleerib mitmekülgne külalisdirigent aga orelil.

Kontserdil on kaastegevad ka Imbi Tarum orelil ning Eero Palviainen theorbil ja kitarril. Koorist soleerivad Vilve Hepner, Risto Joost, Raul Mikson, Aarne Talvik ja Toomas Tohert.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:28
Otsi:

Ava täpsem otsing