Võrumaal pole ettevõtjad konkurendid

Ülle Puustusmaa 06. detsember 2004, 00:00

Võrumaal on tugev potentsiaal turismi- ja puhkemajandussektori arenguks. Rikkalik kultuuripärand, looduslik mitmekesisus, pikk lumeperiood, geograafiline asend ning kümneaastasel kogemusel ja Võrumaa Kutsehariduskeskuses pakutaval turismikoolitusel rajanev kompetents on head eeldused.

Piirkonna eripära on väikeste majutuskohtade paljusus (turismitalud). Lisaks on tekkinud mitmeid aktiivse puhkuse ning kultuuri- ja elamusturismitooteid pakkuvaid mikro- ja väikeettevõtteid. Võrumaa Turismiliidu andmebaasis on sadakond toodete ja teenuste pakkujat.

Probleemiks on olnud ettevõtete väiksusest, piiratud ressurssidest ja kogenematusest tulenev vähene suutlikkus teadvustada end piirkonda ?müüvatele? reisikorraldajatele ja büroodele ning kliendigruppidele. Esimesed ühised sammud ei tulnud kergelt. Ikka loodeti riigi ja kohaliku omavalitsuse peale. Kuid täna on Võrumaa turismiettevõtted mõistnud ühise maakondliku turundustegevuse vajalikkust. Talvehooaja eel on ühiste jõududega juba välja antud talvetooteid ning talviseid üritusi kajastav infotrükis, avatud www.visitvoru.ee veebikülg, korraldatud kontaktüritus ajakirjanikele ja reisikorraldajatele. Registreeritud Võrumaa külastajate arv kasvab aastas ligi 20%. Majutusasutuste täitumuse kasv oli 2002. ja 2003 aasta võrdluses 13% ning 2003. ja 2004. aasta võrdluses novembri alguse seisuga 9,7%.

Näitajate paranemises on olnud oluline omavaheline haakumine, mis erinevate ettevõtete tooteid ja teenuseid kombineerides võimaldab turistile pakkuda mitmekesisemaid pakette ja muudab teenuse kättesaamise mugavamaks. Näiteks Arossa taluga kokku leppides korraldab peremees vastavalt soovile kas lamba vardas grillimise, tõrvikutega suusamatka, torupillikontserdi, suitsusauna või viib külastaja mäesuusa- ja murdmaaradadele.

Samasugust koostööd teevad teisedki ettevõtted ja võimalusi on lumesaanituurist kivimassaa?ini. Peale turismitalude kuuluvad koostöövõrku kohaliku toidu tootjad, kelle kaudu jõuab külalise toidulauale rosinaleib, suitsuliha, sõir, hoidised ja muu värske ning tervislik kraam.

Võrumaa turismiettevõtjate ühine sõnum on: Võrumaa on väärtuslikku privaatsust, aktiivset tegevust ja omapärast kultuuriruumi pakkuv talveturismi sihtkoht, kus on muhedad inimesed ja kus ettevõtja on ettevõtjale partner ja mitte konkurent. Kae esi perrä!

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing