Peeter Pärtel • 13. detsember 2004 kell 22:00

Investeeri, säästa, anneta

Vastukaja artiklitele ?Olge investeerimisega ettevaatlikud?, 9.12. ja ?Mesijutu kuulamise asemel parem investeeri?, 7.12

Kas investeerida ning kui, siis kuidas? Meelis Mandel leiab: ?Kümnendiku oma netosissetuleku investeerimine ei tohiks kellelgi üle jõu käia.? Samas Tiina Kilkson on ettevaatlikum: ?Eesti keskklassi kuuluva inimese kohta 200?300 krooni kuus ei ole mingi sääst, mille investeerimisest kasu võib tõusta.?

Õige küsimus oleks aga miks? Mis on investeerimise eesmärk? Minu üks soov on saada jõukaks inimeseks. Minu küsimuse taga peitub soov aidata endast nõrgemaid. Tean, et ma ei jõua üksi saavutada kõike, mida soovin. Seetõttu näen, et ra-ha saab olla vahend, mis aitab mul teiste inimeste kaudu oma ideid ellu viia.

Jim Rohn märgib oma raamatus ?7 kava rikkuse ja õnne saavutamiseks? üheks võimalikuks teekonnaks jõukuseni elada vähemast kui 70% oma sissetulekutest. Mida ta soovitab teha ülejäänud 30%ga? Üks kümnendik tuleks investeerida, teine säästa ning kolmas anda ära heategevuseks.

Sama soovitab ka Robert T. Kiyosaki oma raamatutes (eesti keeles on ilmunud ?Rikas isa, vaene isa?), rääkides kolme hoiukassa süsteemist, mida ta lapsena kasutas.

Raha investeerimiseks: sellesse hoiupõrsasse või selleks avatud kontole korjatakse raha eesmärgiga seda hiljem investeerida ? osta varasid. Kiyosaki defineerib vara kui asja, mis paneb raha regulaarselt sinu tasku. Seega näiteks endale järjest suurema eluaseme ostmine ei ole investeerimine, vaid kulutamine.

Raha säästmiseks: sellesse hoiukassasse või kontole pannakse raha eesmärgiga seda hoida ootamatuteks sündmusteks. Näiteks, et saaks säilitada oma elustandardi ka siis, kui mingil põhjusel peaks kaduma sissetulek.

Raha heategevuseks: siia kontole koguneb raha selleks, et aidata teisi, teha altruistlikke tegusid ? aidata ilma ise sellest otsest kasu saamata. See raha on mõeldud koguduse, mittetulundusühingu või mõne muu heategevusliku projekti toetuseks. Leian, et nõrgemate aitamine on tasakaalustatud ühiskonna arenemise eeldus.

Robert T. Kiyosakylt küsiti, kas iga inimene võib rikkaks saada. Tema vastus oli selge jah. Nii nagu tema, usun ka mina, et küsimus on ainult põhjuses: miks me seda tahame ja kas oleme valmis selle nimel tegutsema, ennast harima ja liikuma edasi avatud silmadega ning positiivselt meelestatuna uute ideede suhtes.

Hetkel kuum