13. detsember 2004 kell 22:00

Kodukasutajaile sülearvutite müük oodatust suurem

Kui äriklassi arvutite müük on olnud ühtlaselt kasvav, siis kodukasutajaile mõeldud sülearvutite müük on kasvanud plahvatuslikult. Viimaste hinnad on võrreldes eelmise aastaga ka rohkem langenud kui ärikasutajatele mõeldud sülearvuteil. Kaasaskantavate arvutite müügiga kodukasutajaile on alustatud ka väljaspool traditsioonilist IT-kanalit, nii pakutakse neid kataloogides (nt Hobby Hall).

Võrreldes eelmise aastaga on mõnevõrra langenud odavate tindiprinterite ja skannerite müüginumbrid. Üha enam ostetakse koju näiteks Hewlett-Packardi nn kõik-ühes tindiprintereid, mis võimaldavad printida, skanneerida ning ka paljundada ühe ja sama masina abil. Neist tindiprinteritest veelgi rohkem on 2004. aastal tõusnud Hewlett-Packardi kõik-ühes laserprinterite müük. Võrreldes 2003. aastaga on hinnad oluliselt langenud ning paljud väike- ja kodukontori omanikud eelistavad multifunktsionaalset laserprinterit.

Sarnaselt eelmise aasta lõpus tehtud prognoosidele on enim tõusnud HP värviliste laserprinterite müügikogused. Uute värvilaserite hinnataset arvestades võib uskuda trendi jätkuvat ka 2005. aastal. Mitmefunktsionaalsete seadmete ? printer, skanner, koopiamasin, faks ? müük kasvab samuti, kuna turul on selline seade odava laserprinteri hinnaklassis. Näiteks Samsung müüs selle aasta esimese kümne kuuga Eestis ligi tuhat sellist seadet. Värvilaserprinterite müük kasvab samuti, kuna nende hinnad on must-valgete laserprinteritega ühel tasemel ja paljud kontorid eelistavad must-valge laserprinteri asemel juba värvilaserit.

Digikaameratest on enim müüdud kolmemegapikselist kaamerat. Kaamerate müügikasv jätkub ka järgmisel aastal, kuid mitte endise hooga. Digivideokaamerate plahvatuslikku müügikasvu on tootjad oodanud aastaid, paistab, et nüüd on see lõpuks ka Eestisse jõudmas. Mujal Euroopas oli plahvatus küll juba sel aastal ära. Digitaalsed videokaamerad saavad järgmisel aastal kindlasti üheks kiiremini kasvavaks tootegrupiks.

Mullu ennustatud viirustõrjetarkvara müügikasv on vastavalt ootustele üsna suur ning jätkub tänu arvukatele viiruserünnakutele. Kui varem osteti enamasti lihtsat antiviirust, siis nüüd ei pruugi sellest enam kasu olla. Seetõttu on suurenenud viirustõrjetarkvara müük, mis lisaks tööjaamade ja serveri kaitsele sisaldab endas ka tulemüüri.

Euroopa Liiduga liitumisel tekkinud hindade ühtlustamisega on kontoritarkvara müük jäänud eelmise aastaga samale tasemele. Suurt kasvu selles osas pole ette näha ning ka seadmete rentimise lepingute osakaal on võrreldes oodatuga väiksem. Ilmselt annavad kallinenud hinnad tunda veel mõnda aega.

Autor: Tarmo Niineste

Hetkel kuum