Boheemlaste vabariik keset Vilniust

Marko Kaldur 17. detsember 2004, 00:00

Seda riiki riigis aktsepteeritakse laialt. Poeedid ja kunstnikud koguvad sealsetes valdavalt räämas kvartalites innustust ja inspiratsiooni, sellal kui turistide hordid toimuvat imetlevad ning kontrastide linnaosas usinalt fotoaparaate klõpsivad. U?upise Vabariigi nime kandev piirkond meenutab Taani pealinnas Kopenhaagenis asuvat vabameelset linnaosa Christianiat.

Kui Vilniusesse jõudsime, tervitas Leedu pealinn meid hangede ja lumesajuga. Poole päevaga asendusid lumised tänavad poriste mülgastega. Sellest hoolimata sai mööda linna ringi uidatud, et näha, mis on sealses pealinnas vahepeal muutunud.

Üllatavalt palju kohtab Vilniuses Eesti kaubamärke: toiduainete ja joogipoolise seas, büroohoonete nimetahvlitel, mööblil ja hotellitoa sisustuses. Tundub, et eestlased on sooritanud igati tõhusa läbimurde Leedu turule ? vähemalt visuaalne mulje kinnitab seda arvamust igati.

Vilniuse kesklinnas on päris palju teoksil. Kus parandatakse peatänavat, kus ehitatakse uusi hooneid. Vanalinna vastu, linna poolitava Nerise jõe teisele kaldale kerkib aga meeletu kiirusega nn Uus-Vilnius ehk äri- ja meelelahutuspiirkond. Veidike sombusema ilma korral kaovad sealsete pilvelõhkujate tipud paksu pilvemüüri sisse, sellal kui jõe kohal turritavad veel pooleli olevate hiiglaste karkassid.

Päevasel ja õhtusel ajal on siiski mõnusam oma aega veeta vanalinna restoranides ja pubides. Neid on seal igat masti ning eri maitsetele, interjööri ja muusikavaliku poolest peaks igaüks leidma endale sobiva ? alates rahulikest kohvikutest, üsna stiilsetest d?ässiklubidest ehedate kõrtside ning tavernideni välja. Ainsa miinusena Vilniuse kõrtside ja söögikohtade puhul tuleb tõdeda, et need paiknevad suhteliselt hajutatult. Kuid samas on see ka positiivne ? paljude kohtade seast endale sobivat välja valides näeb ka linna ja kohapealset elu.

Vähemalt meil õnnestus eriilmelisi pubisid jalgsi külastades ära näha ka suur osa vanalinnast ja kesklinna piirkonnast.

Olles küll pillutatud suurele maa-alale kaootiliselt laiali, annavad kohad õdususe ja hubasusega Tallinnale silmad ette. Hinnad pubides aga jäävad Tallinnale kõvasti alla ning on enamasti isegi Tartu tasemest madalamad ? seega on igati soodne seal aega veeta.

Paljukiidetud Vilniuse ööelu valmistas testijatele mõningase pettumuse. Kui linna vanim ja kuulsaim ööklubi Ministerija meenutas rohkem mõne Eesti väikelinna pungil täis kõrtsi või baari, siis sealt lahkudes jäi hinge veel teatud lootus ? vast on linnas veidi lõbusamaid ja meeleolukamaid kohtasid.

Omapärane limusiin kutsus lootust kaotavaid turiste endaga kaasa. Tegu on teenusega, kus mugav ja stiilne uunikum viib iga soovija tasuta kohalikku striptiisiklubisse Old Town Strip Club. Tegu pidavat olema ainulaadse teenusega terves Euroopas. Küllap toob seesama limusiin klubi omanikele piisavalt kliente, sest konkureerivates klubides Uus-Vilniuse äripiirkonnas oli vaid üks-kaks külastajat ja väljaspool peopaikasid valitses täielik vaikus. Piirkond oli sedavõrd mahajäetud, et ühest klubist tuli isegi uksehoidja-madaam potentsiaalseid kliente meelitama. Mõnevõrra selgitab kogu seda mahajäetust ka klubide hirmkallis sissepääsutasu ? ligi neljasaja kroonini ulatuvad piletid peletavad kardetavalt palju potentsiaalseid kliente eemale.

Vilniuse üheks eripäraks on kerjused. Mitte Eesti tüüpi, tasased ja nurgas passivad vanainimesed või raha lunivad lapsed, vaid ülbed ja väljakutsuvalt käituvad noored kutid. Raha saamata kukuvad nad kohe ähvardama. Isegi vähese keeleoskuse taha peitumine ei aita ? siis üritatakse oma soove selgitada viipekeele ning rahvusvahelise väljendi ?nämm-nämm? abil.

Keeleoskusega on selles linnas muidu ka probleeme. Kuigi olukord pole katastroofiline, ei oska enamik teenindajaid Vilniuses inglise keelt. See-eest vene keeles suhtlemine on hoopis lihtsam ? kellel see keel suus, sel ei teki Leedu pealinnas suuremaid probleeme. Õnneks leiab siiski igast kohast vähemalt ühe inglise keelt rääkiva teenindaja, kes võib aidata soovide selgitamisel.

Paaripäevase Vilniuses veedetud aja järel peab nentima, et ka praegusel hooajavälisel vaikuseperioodil leiab sealt piisavalt ajaviidet. Seda nii erinevate maitsete kui ka rahakottide tarvis. Baltimaade lõunapoolseim pealinn väärib läbi astumist ? kas või vaikse nädalavahetuse veetmiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:28
    Otsi:

    Ava täpsem otsing