Kadi Heinsalu • 12. jaanuar 2005 kell 9:39

Aasia katastroofis kannatanud laste heaks annetatud Eestist 231 000 krooni

Aasia looduskatastroofis kannatada saanud ning orvuks jäänud laste heaks on Eesti SOS-lasteküla kaudu annetatud 231 000 krooni.

Rahad saadetakse kord nädalas läbi SOS Kinderdorf International kriisipiirkonda. Konto on avatud annetustele jätkuvalt, teatas Eesti SOS lasteküla esindaja Nele Ülesoo.

SOS Kinderdorf International aitab lapsi ja nende peresid enim kannatada saanud piirkondades: Indoneesias, Sri Lankal ja Lõuna-Indias.

On käivitatud kolm kriisiabiprogrammi:

Programm 'Rebuilding lives' - kantakse hoolt tuhande pere eest, kes on kaotanud vara ning kodu, pakkudes neile peavarju, riideid, toitu ja esmaabi. Perele tagatakse eluks hädavajalik maksimaalselt aasta vältel, mil taastatakse või ehitatakse neile vajadusel ka uued eluasemed.

Eesmärk on aidata nad tagasi tavapärasesse elurütmi. Selle programmi raames abistatakse umbes 7000 inimest.

Programm 'Find the Family' - hoolitsetakse 10 000 lapse eest, kes on katastroofis kaotanud oma vanemad ja lähedased. Lapsed on paigutatud elama ajutistesse laagritesse tagades neile arstiabi, toidu ja riided.

Lastega tegelevad ning nende järele valvavad täiskasvanud, peamiselt vabatahtlikud ning SOS töötajad. Lastega mängitakse ning viiakse läbi koolitunde, et pakkuda neile võimalikult argipäevale sarnast rutiinset tegevust ning seeläbi tuua neid välja katastroofi üleelamistest. Samal ajal tegeletakse aktiivselt laste vanemate, sugulaste ja naabrite otsimisega. Arvestuslikult kulub umbes 5 kuud kui selgub lõplik arv täisorvuks jäänud lapsi.

Programm 'SOS lastekülad' - selle programmi raames võetakse orvuks jäänud lapsed pikaajalisele hooldusele, luues neile uue kodu SOS lastekülas ning võimaldades neil SOS ema hoole all täiskasvanuks sirguda. Alustatud on kahe uue lasteküla ehitamisega Indoneesiasse ja Sri Lankale ning ühe lasteküla laiendamisega Lõuna-Indias. Samuti korraldatakse ümber olemasolevaid lastekülasid, et mahutada nendesse juurde kuni 500 last.

Kogu SOS kriisiabitöö eelarve on 13 miljonit USD, mille kogumist on alustatud üle maailma. Eestlaste abi on hetkel 231 000 krooni.

Hetkel kuum