1. september 2005 kell 14:24

KMA uuendab ID-kaartide sertifikaate

Kodakondsus- ja Migratsiooniameti (KMA) teenindusbürood alustavad homme, ID-kaardi kiibile kantud sertifikaatide uuendamise teenuse pakkumisega.

Kõige mugavam on isikutunnistuse kasutajal sertifikaate uuendada interneti vahendusel aadressil www.sk.ee/id-kontroll.

Homsest liituvad KMA bürood teeninduspunktide võrgustikuga, mis pakub võimalust uuendada isikutunnistuse sertifikaate. KMA teenindusbüroodes saab sertifikaate uuendada üksnes seoses sertifikaatide kehtivusaja lõppemisega, st juhtudel kui sertifikaatide kolmeaastase kehtivusaja lõpuni on jäänud vähem kui 105 päeva või sertifikaatide kehtivusaeg on juba lõppenud. Sertifikaatide uuendamine seoses nende kehtivusaja lõppemisega on tasuta.

KMA peadirektori Mari Pedaku sõnul on kliendil, kes pöördub KMA büroosse mingi toimingu tegemiseks, ühtlasi võimalus lasta klienditeenindajal kontrollida isikutunnistuse sertifikaatide kehtivust ning vajadusel sertifikaadid uuendada. Sertifikaatide uuendamisel peab isikutunnistuse omanik teadma ka talle isikutunnistusega koos antud PIN-koode. Kui inimene ei tea PIN-koode ja on PIN-koodide ümbriku kaotanud või hävitanud, saab ta uue PIN-ümbriku klienditeeninduspunktist ? KMA büroost või AS Sertifitseerimiskeskuse teeninduspunktist tasuta, pangakontorist vastavalt panga hinnakirjale.

Sertifikaadid on seotud isikutunnistuse elektroonilise kasutusega (elektrooniline isikutuvastus ja digitaalallkirja andmine) ning sertifikaatide kehtivusaja lõpp ei tähenda isikutunnistuse kehtivuse lõppu. Aegunud sertifikaatidega isikutunnistuse kasutamine elektroonilises keskkonnas on võimatu. Sertifikaatide uuendamise vajadus on seotud kaardi elektroonilise osa turvalisusega.

Autor: Gert D. Hankewitz

Hetkel kuum