Raivo Sormunen • 3. oktoober 2005 kell 22:00

Nokia aktsia tõstab taas pead

Kallinev dollar toetas eile kolme ja poole aasta kõrgeima tasemeni tõusnud Euroopa börsidel eksportijaid. Nokia aktsia oli kella viieks pärastlõunal tõusnud 14,22 euroni ehk 2 protsendi jagu. Tegemist oli väärtpaberi kõrgeima tasemega pärast 21. juulit, mil maailma suurim mobiiltelefonide tootja tuli välja nõrkade teise kvartali majandustulemustega.

Ilma tõusuta ei jäänud ka teised eksportijad. Näiteks maailma suuruselt viienda autotootja DaimlerChrysleri aktsia kosus 1,6%. USA dollar liikus eile euro suhtes kolme viimase kuu kõrgtasemel (1,1936 dollarit euro kohta), mistõttu kompaniide käibed võivad euroarvestuses kosuda.

Euroopa aktsiate liikumist kajastav Dow Jones Stoxx 600 oli eile pärastlõunaks tõusnud 299,51 punktini ehk kõrgeima tasemeni pärast 2002. aasta 17. aprilli.

Lisaks eksportijatele toetas tõusu Briti suurim ravimimüügikett Boots, mis teatas ühinemisest Euroopa suuruselt teise ravimilevitajaga Alliance Unichem.

Boots lisas eile kella viieks oma hinnale Londoni börsil 2,4% ning jõudis tasemeni 616,5 penni. Alliance Unichem kosus samavõrra, liikudes 888 pennil.

Liituva firma aastamüük ulatub enam kui 13 miljardi naelani (300 miljardit krooni). Ühinevast firmast hakkab kuuluma 50,2% Boots?i aktsionäridele ja 49,8% Alliance?i omanikele.

?Ühinemised ja liitumised on aktsiatele mootoriks,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg Asset Managementi fondivalitseja Romain Boscher. ?Ettevõtete ühinemiste ja liitumiste arv on selgelt tõusmas,? lisas Boscher.

Hetkel kuum