Ülo Toomsalu • 13. oktoober 2005 kell 5:50

EPL: E-hääletust saatis ootamatu menu

Kui veel paari nädala eest loodeti, et e-hääletamist kasutab vähemalt 4000 inimest, siis eile lõppenud eelhääletuse jooksul andis oma e-hääle 9317 valijat.

Kokku anti eilse päeva lõpuks ligi 9000 häält, kuid elektrooniliselt hääletanuid oli ligi tuhande võrra vähem, sest mitmed inimesed kasutasid aktiivselt võimalust muuta oma häält, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riigikogu kantselei valimiste osakonna juhataja Mihkel Pilvingu sõnul pole muidugi ainsaks elektroonilise hääletuse tulemuslikkuse mõõdupuuks elanikkonna huvi anda oma hääl just elektrooniliselt. Pilvingu sõnul on hoopis tähtsam see, et süsteem pidas sedapuhku vastu ning ees seisab vaid pühapäeva õhtul toimuv e-häälte lugemine.

Tehnokratt Peeter Marveti hinnangul on ligi 9000 e-häält korralik tulemus. ?Arvestades seda, et 7000?8000 inimest on üldse oma ID-kaardiga varem proovinud allkirja anda ehk sisestada nn PIN2, siis on tulemus korralik,? lisas Marvet.

Riigikogu kantselei teenistuja Priit Vinkel, kes terve nädala vältel hoolitseb Eestit väisavate välisvaatlejate eest, rääkis, et siiani on väliseksperdid toimuvaga väga rahule jäänud. Nii näiteks lubasid reedel Eestisse saabunud ja eile lahkunud Bahreini kuningriigi vaatlejad Salah Khalifa AlBinJassim ja Nezar Maroof Omer, et asuvad kohe niisugust elektroonilise hääletamise projekti ka kodumaal ellu viima. Bahreinis valitakse tuleval aastal parlamenti ja eelduste kohaselt ka elektrooniliselt.

Hetkel kuum