Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti eraisikust aktsionärid kaotavad börsil üha vähem raha

  Tänavu kevadel deklareerisid eraisikud maksuametile 2004. aasta kohta 85,4 miljoni krooni ulatuses väärtpaberitehingutelt saadud kahju. 2003. aastal oli see 123 miljonit ning 2002. aastal 136,6 miljonit.
  ?Viimased aastad on aktsiaturgudele olnud positiivsed ning see ilmselt mõjutab ka deklareeritud kahjumite vähenemist,? sõnas Hansapank Marketsi analüütik Mihkel Torim. TALSE indeks tõusis eelmisel aastal 57%.
  Teisalt näitab statistika, et vähenes ka väärtpaberitehingutelt saadud kasu ning kokkuvõttes ei teeninudki investorid rohkem kui 2003. aastal.
  Mingit konkreetset põhjust selle taga ilmselt polegi. ?Nii kasu analüüs kui ka selle prognoosimine võib olla raske, kuna nõuaks sisuliselt üksikute deklaratsioonide detailset läbivaatamist,? selgitas maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Dmitri Jegorov. ?Laekumiste kõikumised võivad olla suured, mille tunnistajaks ongi 2002.?2004. aasta statistika.?
  Võimalik, et 2004. aastal müümise asemel rohkem osteti ja hoiti positsioone. Korraldas ju Hansapank eelmisel kevadel fondiemissiooni, muutudes väikeaktsionäridele atraktiivsemaks. Hea üldise majanduskasvu ning üha paranevate kvartalitulemuste taustal polnud inimestel põhjust panga aktsiaid realiseerida.
  Netokasumina (kogu väärtpaberitelt saadud kasu miinus kahju) teenisid investorid möödunud aastal 282,5 miljonit krooni.
  Jegorovi sõnul on tegelikult kasu väärtpaberite võõrandamisest, nagu üldse kasu vara võõrandamisest suhteliselt muutlik tululiik. Arusaadav, kuna sissetulekud börsilt ei ole regulaarsed ning aktsiate ost-müük ei toimu perioodiliselt.
  Oluliselt on vähenenud nende deklaratsioonide arv, kus väärtpaberitehingud on kas tulu- või kuluallikana ära märgitud. Kui 2002. aastal oli selliseid deklaratsioone ligi 5700, siis kahel viimasel aastal on see arv püsinud 3400 kandis.
  Tundub kahtlane, kuna aktiivsus börsil on kasvanud. Samas on börsiväärtpabereid hoidvate kontode arv võrreldes 2002. aasta algusega langenud 21 000-lt 12 800-le. Tõusutendentsi on kontode avamine hakanud näitama alles sel kevadel, kui seoses uute börsiettevõtetega tekkis rahval taas huvi kontode avamise vastu.
  Siin võib näha investorite huvi investeerida pigem füüsilise isikuna firma kontolt. Jegorovi sõnul on deklareeritavate tehingute arvu langemise taga äriühingute kasumi maksustamise reeglid, mille tõttu on investeerimine firma kaudu kasulikum kui eraisikuna.
  ?Tõepoolest on ka meie klientide hulgas neid, kes varem kauplesid eraisikutena, kuid nüüd teevad tehinguid firma alt,? lausus Hansapanga maakler Raido Lillemets.
  Tuleval kevadel on inimestel rohkem, mida deklareerida, sest tänavu kevadel saadi suurt tulu Hansapanga aktsiate müügist.
  Autor: Lauri Matsulevits
 • Hetkel kuum
Maailma suurima krüptobörsi juht: 2022 oli krüptole vastupidamise aasta
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Seitse soovitust edukaks koondamiseks
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Hiiumaa vahet hakkas lendama uus firma
Täna alustas Tallinna ja Kärdla vahel lendamist uus vedaja Diamond Sky, kes kasutab Poola firmalt Sprint Air renditud lennukit Saab 340A, teatas Hiiumaa turismiklaster.
Täna alustas Tallinna ja Kärdla vahel lendamist uus vedaja Diamond Sky, kes kasutab Poola firmalt Sprint Air renditud lennukit Saab 340A, teatas Hiiumaa turismiklaster.

Olulisemad uudised

Eksperdid: intressimäärad jäävad peagi paigale
Majanduseksperdid ootavad Euroopa Keskpangalt veel paaril korral baasintressimäärade tõusu, kuid pärast seda peaks tulema aastane seisak, kirjutab Bloomberg.
Majanduseksperdid ootavad Euroopa Keskpangalt veel paaril korral baasintressimäärade tõusu, kuid pärast seda peaks tulema aastane seisak, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.