Restoranipidaja Kristjan Peäske hinnangul on valitsuse tegevus koroonakriisi lahendamisel olnud ainult reageeriv mitte planeeriv. Tema sõnul on piirangud täiesti mõistetavad, kuid riigil peaksid olema valmis teoreetilised tegevuskavad, mis aitaksid ettevõtjatel enda plaane teha.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) hakkab alates esmaspäevast, 29. märtsist pakkuma otsetoetusi majutusettevõtjatele ja Tallinna vanalinna toitlustusettevõtjatele. Teisipäevast avaneb võimalus reisi- ja transpordiettevõtjatele ning käsitöö-, suveniiri- või Eesti disaini müüjatele.
Äripäeva catering-ettevõtete edetabelis 2020. aastal esikoha võitnud Carmen Cateringi tegevjuht Argo Koppa soovib tervisekriisi leevenedes klassikalise peoteeninduse taastada. “Vaja on leida lisaväljundeid, mis annavad võimaluse töötjaid hoida ja paremaid aegu oodata,” ütles ta.
Äripäeva majutusettevõtete edetabeli võitnud Hotell Metropoli tegevjuhi Annely Hendriksoni sõnul on kõik head otsused lubatud, mis aitavad inimeste töökohti säilitada ja firmad käigus hoida.
Statistikaameti andmetel peatus 2020. aastal Eesti majutusettevõtetes ligi 2 miljonit turisti, kes veetsid seal kokku 3,7 miljonit ööd. Võrreldes 2019. aastaga oli külastajaid 48% vähem.
Sel nädalal selgus Äripäeva olulisimatest artiklitest, et Tallinna börsil on peidetud ükssarvik, Hillar Teder vajas Louis Freeh' abi vinduvas äritülis ja et riik võib olla maha maganud sajandi investeeringu.
Praegu kehtivatel piirangutel, mille pikendamist või leevendamist arutab valitsus neljapäeval, peab olema loogiline seletus ja näiteks söögikohtade piiratud lahtiolekuaeg seda pole, ütles "Esimeses stuudios" peaminister Kaja Kallas (Reformierakond).
Koroonakriisi tulekahju on hotellidest, restoranidest ja kohvikutest välja murdnud ja leek kõrvetab üha valusamalt juba tööstust, eelkõige kodumaiseid toidutootjaid, nendib ASi Nõo Lihatööstus nõukogu esimees Simmo Kruustük.
Airbnb tegevjuhi Brian Chesky sõnul muudab pandeemia turismi alatiseks teistsuguseks – inimesed hakkavad otsima väiksemaid kohti ja veedavad rohkem aega pere ja sõpradega.
Kuna restoranides süüakse varasemast vähem, siis on osa inimesi hakanud nii-öelda restoranitasemega toitu tegema kodus, ostes selleks vajalikke retsepte ja kvaliteetsemat toorainet, ütles Eesti Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil toidukaubanduse kui suurima segmendi kohta.
Ettevõtjad mõistavad, et terviseriskide maandamiseks tuleb koroonapandeemias seada piiranguid, kuid otsuste tegemisel tuleks neid ka täpsemalt põhjendada, ütles restoraniettevõtja Kristjan Peäske.
Oktoobris drastiliselt langenud hotellikülastajate seas annavad tooni peamiselt siseturistid, välisturistide arv on kukkunud 89 protsenti.
Alates koroonakriisi algusest on Riias suletud üle 20 hotelli, vahendab Läti rahvusringhääling Läti Raadio tänast uudist.