Tõnis Rüütel • 10. november 2005 kell 22:00

Naise edu tekitab lugupidamist

Ma ütlen ausalt ? naiste edu teeb mu uhkeks. Tunnen mitmeid naisi, kes on eduparameetrites minust üle ja ma ei oska nende üle tunda muud kui siirast lugupidamist. Võimalik tõesti, et alati ei pruugi mehed naise edust aru saada. Näiteks siis, kui mees töötab kümme tundi mõnel füüsiliselt raskel töökohal ja siis ei mõista, kuidas seelikus ?preilna?, kes päeval muud ei tee, kui kõnnib mööda koridore ja kohvitab ametnikega, saab temaga võrdse summa oma kontonumbrile. Ometi ei taju ta sellise töö tagamaid. Kohvitamine võib olla oluline lobitöö riigiorganite või partneritega ja seelik on lihtsalt korrektne kontorirõivastus, mida nõuab elementaarne etikett. Tööd aga teeb see naine oma peas ja suhtluste abil samamoodi energiat kulutades nagu mõni mees müüri ladudes.

Tihti näivad naised isekeskis arvavat, et mehed kuidagi pelgavad edukat naist. Enda puhul olen avastanud aga vastupidise nüansi ? naise edu ei ole hirmutav! Vastupidi ? minu puhul on naise edu mõjunud motivaatorina, et jõuda ise rohkem. Naise edu annab mulle ainult positiivseid impulsse, sest teatavasti on homo sapiens oma algelt ju laisk ning toosama laiskus on temast just inimese teinudki. Sügavalt kahtlen, kas minust oleks olnud kõrgkooli pürgijat, kui tütarlaps, kellesse ma armusin, ei oleks just sel ajal lõpetanud keskkooli kuldmedaliga ja otse loomulikult astunud kõrgkooli.

Regulaarse meediajälgijana olen märganud, et liiga palju spekuleeritakse ajakirjanduses teemal ?naised ei kõlba heaks juhiks?. Põhjustena tuuakse välja liigne seotus oma perekonna või koduste väärtustega ning vähene resoluutsus otsuste tegemisel. Seda hirmu aga ei maksa kindlasti tunda, et naised juhiks ei kõlba. Nimelt annavad naised oma ürgses alalhoidlikkuses endale tihti paljugi selgemalt aru kui mehed, mis on see koorem ja mis sorti koorma nad ka välja veavad. Seega teostab naine, kes on endale haaranud tippjuhi vastutuse, sel alal end enamasti kindlalt ja konstruktiivselt. Naiste vastutuses on justkui midagi ürgselt emalikku ? võtavad siis, kui suudavad kanda. Naisjuhtidega on mul alati olnud hea ja edukas vastastikune koostöösuhe.

Hetkel kuum