ÄP fototoimetus • 11. detsember 2005 kell 22:00

ÄP 5 aastat tagasi: Iga viies pere on võtnud laenu

Laenukoormus on 22% Eesti peredest ja 12% soovib lähima aasta jooksul laenu veel juurde võtta, kirjutas Äripäev viis aastat tagasi. Kuigi laenuvõtmine on kasvanud, pole veel tunda paari-kolme aasta taguse tarbimisbuumi kordumist. Inimesed on pigem ettevaatlikud ja seepärast ei ole karta, et märkimisväärne hulk end ?lõhki laenab?.

See, et laenu on võtnud juba iga viies pere, on võrreldes lääneriikidega väike näitaja, kuid Balti riikide seas haruldaselt suur. Leedus on laen 6 protsendil peredest, Lätis kaks korda rohkem ehk 13 protsendil. Laenukohustust omavad eelkõige nooremad inimesed, eestlased, Tallinna elanikud. Maal elavad inimesed elavad ka võlgu, aga nemad kasutavad peamiselt postikataloogide pakutavat järelmaksu. ?Inimesed ei taha enam koguda suurema osa elust raha, et siis endale midagi lubada,? räägib Hansa Capitali turundusjuht Agnes Makk. Tema hinnangul on hõlpsam arvestada igakuise maksega, kui sundida end toidu kõrvalt kokku hoidma.

Autor: ÄP

Hetkel kuum