Pea pool Eestit on öise alkoholimüügi ära keelanud

Koit Brinkmann 06. märts 2006, 00:00

"See on ju absurdne, mis toimub," purskas Ida-Virumaal toidukauplusi pidava OÜ Kaverigrupp direktor Vera Pollet pärast hetkelist vaikust, kui oli ära kuulanud küsimuse Kohtla-Järvel kehtima hakanud öise alkoholimüügi keelu kohta. "Meie siin Ahtmes alkoholi müüa ei tohi, kolm kilomeetrit eemal Jõhvis osta, palju tahad," ei hoidnud Pollet emotsioonide pealt kokku. Tema sõnul linnavõimud otsuse kohta midagi eelnevalt teada ei andnud, ise oli ta lugenud keelust kohalikust lehest.

"Me peame kolm inimest vallandama," ohkas Pollet. Tema arvates hakkab garaažiboksides toimuva salakütuseäri kõrval uut hoogu võtma salaviinaäri.

Ka ASi Liviko müügidirektor Ragnar Kits arvas, et lauskeelustamine pole kunagi tulemusi andnud, pigem on see positiivne uudis salaalkoholimüüjatele. Tema sõnul kannatab legaalne jaekaupmees. Kits uskus, et Livikol mõningane müügilangus Ida-Virumaal kindlasti tuleb.

Kohtla-Järve abilinnapea Niina Aleksejeva sõnul oli öise alkoholimüügi keelu taga politsei initsiatiiv, mille abil loodetakse vähendada kuritegevust linnas.

Jõhvi politseijaoskonna ülemkomissari Ain Kruuse sõnul ei saa politsei võidelda joomisega, probleemiks on öisel ajal toimuv tänavakuritegevus. Tema sõnul kogunevad poodide ümber kambad, kes poe juures passides ootavad, kellele peksa anda või raha ja mobiiltelefon röövida. Kruuse sõnul soovitati ka baaride sulgemine sättida ühele ajale. Muidu koguneti varem suletud joogikohtadest kõige kauem avatud baari, kus siis seltskondade vahel tekkisid konfliktid, rääkis Kruuse. Salaalkoholi osatähtsuse kasvu ülemkomissar ei usu.

Kohtla-Järve naaber Jõhvi vald ei ole öist alkoholimüüki keelanud. Vallavanem Tauno Võhmar rääkis, et kui viinaostjad hakkavad Jõhvis korda rikkuma, "eks siis peame ka ära keelama."

Vaidlusi on toimunud peaaegu kõikides kohalikes omavalitsustes, kus on kehtestatud öise alkoholimüügi piirang. Ühel pool kohalikud ettevõtjad, kelle äri piirangud mõjutavad, ning viinatootjad, kes räägivad salaalkoholi müügi suurenemisest. Teisel pool politsei ja kohalik võim, kelle initsiatiivil piirangud kehtestati.

Põllumajandusministeeriumis valmiva alkoholiseaduse eelnõuga soovitakse keelustada öine alkoholimüük õhtul kella üheteistkümnest kuni hommikul kaheksani. Proovisin teada saada, kui paljudes omavalitsustes on alkoholimüügi piirang kehtestatud. Selgus, et andmeid terve Eesti kohta pole keegi kokku kogunud. Sain mõningaid andmeid sise- ning sotsiaalministeeriumist, leidsin ka infot ajaleheartiklitest ning omavalitsuste kodulehtedelt. Seepärast ei pruugi kaart olla sada protsenti täpne.

Tõsi aga on, et ka ilma üle-eestilise seaduseta elab täna enamik Eesti elanikest alkoholimüügi piirangu mõjusfääris. Küll on piirangute osas erisusi. Näiteks on Kaarma vallas Saaremaal ja Pala vallas Jõgevamaal on lubatud alla kuuemahuprotsendilise etanoolisisaldusega jookide jaemüük. Kohtla-Järve linn keelas kella kahest öösel alkoholi müügi ka baarides ning restoranides.

Samas ei ole paljudes kohtades piiranguid kehtestatud seetõttu, et seal polegi öisel ajal kauplejaid.

Soome valitsus esitles neljapäeval ulatuslikku tegevuskava alkoholiprobleemi ohjeldamiseks, milles keskendutakse alkoholireklaami ja -pakendite muutmisele.

Uue kava järgi kavatsetakse piirata lastele ja noortele suunatud alkoholireklaami televisioonis ja kinodes, vahendas ETV24 Soome telekanalit YLE24.

Televisioonis oleks alkoholireklaam lubatud alles pärast kella 21.00 ja kinodes kavatsetakse keelata alkoholireklaam alaealistele lubatud seanssidel. Spordi- ja terviseüritustel soovitakse alkoholireklaam kaotada kolmeaastase üleminekuaja järel.

Sarnaselt Prantsusmaaga tahetakse pakenditele ja pudelitele lisada hoiatus selle kohta, et alkohol võib kahjustada loodet. Samuti soovib valitsus panna piiri õllemüügis levinud massallahindlustele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing