President Lukašenka sai Valgevenes seljavõidu

Harry Tuul 21. märts 2006, 00:00

Pühapäeva öösel hotelli poole jalutades jääb vaiksetel ja tühjadel Minski tänavatel mulje, et midagi pole toimunud. Kõik on endine. Televisioon näitab nii hilja öösel kui ka koidikul usutlusi "õige" valiku teinud inimestega ja ülistab Lukašenka võitu. Valimispäev kuulutatakse tagantjärele veel kord suureks pidupäevaks.

Samal õhtul Minski kesklinna Oktoobri väljakule valimistulemuste protestiks kogunenud 10 000-15 000 valgevenelast lähevad nelja tunni möödudes rahumeelselt laiali. Kui veel kell kümme õhtul skandeerivad tuhanded inimesed pealinna keskväljakul "žõje belarus", "svaboda" ja "dostal" ("elagu Valgevene", "vabadus" ja "kõrini"), siis peagi saab nende jaks otsa.

Pool kaksteist podiseb samal väljakul vaid üksik lumesahk ja lund kraabivad mõned koristajad. Enam ei lehvi valge-puna-valged ja eurolipud, kadunud on ka Ukraina ja Gruusia värvid. Valimistel ülekaaluka võidu saanud Lukašenka vastased on rahumeelselt laiali läinud.

Ja kuigi rahvas lubas esmaspäeval uuesti kokku tulla ja protesti jätkata, siis tundub, et Lukašenka on saavutanud seljavõidu.

Oma jälje jätab meeleavaldusele ilm. Ühel hetkel veidike enne kümmet tabab Minski kesklinna tugev tuisk. Tuul ja lumi katavad hetkega kõik, nähtavus on vaid mõni meeter. Sündmuse ootamatus toob paranoilise riigi kodanike pähe sabotaažikahtluse.

Samas märkan just sellel kogunemisel esimest korda inimeste nägudel rõõmu, naeru ja rahulolu. Miilitsaid ei ole näha, kuid vanem kolleeg teab rääkida, et nad olid kogunenud lähedal asuva presidendilossi hoovi.

Valimisaktiivsus oli Valgevenes väga kõrge, 92,6 protsenti, valimiskünnis 50 protsenti ületati juba keskpäevaks. Eelvalimistel osales ligi kolmandik valijaist, kuigi algul räägiti kõigest viiendikust. Teised kandidaadid jäid loomulikult selgelt maha. Peamine opositsioonikandidaat Aleksandr Milinkevitš kogus parimana ligi 6 protsenti häältest.

Ametiühingute maja valimispunktis, kus Äripäev pühapäeva pealelõunal käis, oli külastajaid vähe. "30 protsenti valijaist käis üheteistkümne ja ühe vahel ära," selgitas kesklinna valimisringkonna 21. valimisjaoskonna esimees Valeri Ždanov kõlaritest kõlava rõõmsameelse muusika saatel.

Valijatele pakuti kohvikus tasuta teed ja kohvi. Punane vaip ei juhtinud ainult urnideni, vaid ka saali, kus toimus tasuta kontsert, oli paar kuulajat. Meil õnnestus kuulata üht aariat ja romanssi. Kohal olid ka vaatlejad noorteorganisatsioonist, Tšernobõli ühingust ja valitsusparteist.

Välisvaatlejad olid juba edasi liikunud.

Euroopa Liit teatas eile, et Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenka tagasivalimine riigijuhiks sai teoks hääletamist varjutanud hirmuõhkkonnale, vahendas BBC.

Euroopa Liidu välissuhetevoliniku Benita Ferrero-Waldneri sõnul on diplomaatiliste sanktsioonide kehtestamine Valgevene suhtes tõenäoline.

Ka Eesti välisministeerium tegi eile tauniva avalduse seoses Valgevene valimistega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing